Hlavní navigace

Cloud (V) – Jak mobilizovat firmu?

31. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © AA+W - Fotolia.com
Kouzlo cloudových služeb je mimo jiné v absolutní mobilitě. Právě díky mobilním zařízením jako jsou smartphony, tablety a nově i phablety (menší tablet schopný telefonního volání), můžeme kdykoliv a odkudkoliv přistupovat prostřednictvím webového prohlížeče nebo mobilní aplikace k firemním datům.

Aniž si to uvědomujeme, technické novinky a technologie z mobilní oblasti se stále rychleji přenášejí i do firemního prostředí.

Co nás čeká? Smartphonů a tabletů se dnes už prodává víc než stolních počítačů a notebooků a jejich počty mají brzy vyrovnat počet obyvatel na Zemi. Mobilní aplikace a cloudové služby budou propojovat stále více „chytrých“ zařízení (od ledniček a monitorovacích zařízení až po sofistikované stroje ve firmách) s mobilními telefony a budou přinášet úplně nové způsoby interakce a řešení. Podle analytické společnosti Gartner bude mít do roku 2016 každý uživatel průměrně 4-6 svých zařízení spojených s cloudem. Také počty mobilních aplikací jednotlivých mobilních platforem rostou každým dnem.

Jaké mobilní zařízení si vybrat
Moje rada zní: Zvolte si zařízení, jaké chcete! :) Vybírejte podle ceny, velikosti displeje, designu nebo ovládání. Uživatel totiž rozhoduje, co chce využívat. Dodavatelé cloudových služeb, aplikací či bezpečnostních systémů se tomu už přizpůsobili. Kvůli spolehlivosti, bezpečnosti nebo pohodlí ovládání můžete narazit na některá omezení. Ale i tak budete mít na výběr z velkého množství chytrých telefonů a tabletů od renomovaných výrobců.

Pokud se rozhodnete pro telefon nebo tablet s prostředím Android od společnosti Google, zvolte pokud možno Android ve verzi 4 a vyšší. Tím budete mít zajištěn nejširší množný rozsah ovládacích a bezpečnostních funkcí, které dnes tento operační systém poskytuje. Na trhu je totiž ještě poměrně dost zařízení od různých výrobců se staršími verzemi tohoto operačního systému. Mohli byste pak narazit na potíže s funkčností různých aplikací, cloudových služeb nebo na bezpečnostní problémy.
Pokud zvolíte mobilní telefon nebo tablet společnosti Apple, nebudete mít sice tak volné ruce jako s Androidem, ale máte zaručenu velkou jednotnost a spolehlivost mobilního prostředí. Podobně lze uvažovat i o telefonech s Windows Phone od Microsoftu.

Jednoduše: Na typu a značce mobilního zařízení až tak nezáleží. Důležitější jsou služby, které vám zprostředkuje.


Bezpečnost mobilních telefonů a tabletů
Pravidlo číslo 1: mobilní bezpečnost nesmíme podceňovat. V mobilních telefonech a tabletech přenášíme většinou velké množství osobních a firemních údajů včetně přístupů k emailovým účtům nebo ke cloudovým službám. Jejich ztráta pak může způsobit velké osobní i pracovní problémy. Především pro uživatele Androidu je dostupné množství bezpečnostních aplikací od renomovaných dodavatelů (Kaspersky, Symantec, AVG, ESET…).

Pokud tedy třeba svůj chytrý telefon ztratíte z dohledu a nejste si jisti, kde je, můžete jej pomocí takové aplikace na dálku uzamknout a určit jeho přibližnou polohu. Nebo dokonce na dálku zcela smazat, včetně dat na paměťové kartě.

Firemní uživatelé Google Apps mohou pro dohled a zabezpečení firemních telefonů využít možností Google Apps Mobile Management.

Základem bezpečnosti přesto zůstává jednoduché pravidlo - zbytečně neumožňovat přístup ke svým datům neoprávněným uživatelům.

Jak můžeme využívat mobilní aplikace
Kouzlo práce s mobilními dotykovými telefony a tablety je právě v možnostech mobilních aplikací. Ty umožňují obsluhu emailu, přístup k adresáři a kalendáři či prohlížení webových stránek a řadu dalších funkcí. Dobré mobilní aplikace jsou připraveny tak, aby uživatele vedly k intuitivnímu ovládání bez potřeby uživatelských příruček.

Obrovské množství nejrůznějších užitečných aplikací, které jsou většinou zdarma nebo za poplatek, můžeme získat z takzvaných aplikačních obchodů (jsou součástí výbavy každého telefonu), které provozují jednotlivé mobilní platformy. Pro uživatele Androidu je tak k dispozici Google Play, uživatelé iOS od Apple mají AppStore a příznivci Windows Phone 8 najdou mobilní aplikace na Marketplace, zřízeném společností Microsoft. Získáte zde tak oblíbené aplikace cloudových služeb jako je například DropBox pro ukládání souborů, Evernote pro vaše poznámky, Quickoffice pro editaci dokumentů, aplikace sociálních sítí Facebook nebo Twitter a mnoho, mnoho dalšího.

Především pro uživatele operačního systému Android zde ale platí varování před ohrožením mobilní bezpečnosti. Aplikace je třeba využívat s rozmyslem a ověřit si jejich zdroj a původ. Aby vám nic nezkalilo radost z pocitu mobilní svobody…

(videoukázka)

Martin Kunz, Ness Technologies

Chcete se dozvědět více o efektivní firemní mobilizaci? Prozkoumejte řešení společnosti Ness Technologies, lídra v oblasti mobilních služeb.

Byl pro vás článek přínosný?