Hlavní navigace

Co byste měli vědět, abyste mohli TV využít jako monitor - 1.díl

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Televize místo monitoru? Bude to fungovat? A stojí to vůbec za to?

Před několika měsíci jsem se přísným okem zadíval na naši sestavu dvou monitorů a řekl jsem si, že je načase si pořídit jiný monitor. Větší monitor. Po hodině nebo dvou strávených vyhledáváním 27palcových monitorů na Internetu jsem vstal a šel jsem přes obývací pokoj, kde mě napadlo naprosto skvělá myšlenka – co kdybych si namísto pořízení úplně nového monitoru použil 32palcovou televizi HDTV?

Čím větší monitor, tím lepší, to je nám asi všem jasné. Navíc použitím televizoru bych ušetřil pěkných pár korun, které bych jinak vynaložil na zakoupení nového monitoru. Nicméně jen proto, že televizor HDTV vypadá podobně jako celá řada počítačových monitorů ještě nemusí nutně znamenat, že se dá považovat za jejich plnohodnotnou náhradu. Nebo snad ano? Přečtěte si, co všechno musíte vědět, když se začnete zaobírat myšlenkou, že si na svůj pracovní stůl umístíte televizor HDTV.

Bude to vůbec fungovat?

Stručná odpověď zní: Ano, bude, ale budete potřebovat speciální kabel. Jaký kabel? To záleží na tom, jaké vstupně/výstupní porty máte k dispozici.

U všech soudobých televizorů HDTV najdete vstupy HDMI, u některých starších televizorů HDTV pak namísto nich najdete vstupy DVI. U některých najdete pro práci s počítačem vstupy VGA. Pokud má vaše grafická karta výstup HDMI, pak jste takříkajíc na dobré cestě – jednoduše vezměte kabel HDMI a pomocí něj připojte počítač k televizi HDTV. Pokud bude mít vaše grafická karta pouze výstupy DVI, pak navrhuji použít levný kabel s redukcí HDMI na DVI, a ten připojte ke vstupu HDMI u vašeho televizoru HDTV. I přesto, že některé televizory HDTV (a některé grafické karty) mají vstupy/výstupy VGA, vězte, že to není dobrá volba – jedná se o analogový signál, který vám poskytne daleko méně kvalitní obraz o daleko menším rozlišení než signál HDMI nebo DVI.

Konektor HDMI

 

 

Pokračování

 

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?