Hlavní navigace

Co byste měli vědět, abyste mohli TV využít jako monitor - 5.díl

Sdílet

Televize místo monitoru? Bude to fungovat? A stojí to vůbec za to?

Předcházející díl

 

Před několika měsíci jsem se přísným okem zadíval na naši sestavu dvou monitorů a řekl jsem si, že je načase si pořídit jiný monitor. Větší monitor. Po hodině nebo dvou strávených vyhledáváním 27palcových monitorů na Internetu jsem vstal a šel jsem přes obývací pokoj, kde mě napadlo naprosto skvělá myšlenka – co kdybych si namísto pořízení úplně nového monitoru použil 32palcovou televizi HDTV?

Stojí to vůbec za to?

Pokud hledáte řešení, které bude nejvýhodnější zejména pro vaši peněženku, pak vězte, že pořízení televizoru HDTV nemusí být oproti koupi monitoru úplně tím pravým. Pokud právě zvažujete koupi nového zobrazovacího zařízení, spíše bychom vám doporučili nákup nějakého prověřeného monitoru. Jde zejména o to, že menší a levnější televizory HDTV mají obvykle rozlišení 720p a nikoliv 1080p, zatímco monitory ve stejné relaci budou mít rozlišení 1080p prakticky bez výjimky. Pokud tedy hledáte nějaké zobrazovací zařízení o velikosti úhlopříčky do 27 palců, pak je velmi pravděpodobné, že televizor HDTV bude dražší a ještě bude mít menší rozlišení.

Hledáte-li zobrazovací zařízení s úhlopříčkou větší než 27 palců, pak nezapomeňte na to, že se hustota pixelů s každým dalším palcem významně snižuje – ostatně proto výrobci televizorů HDTV doporučují, abyste od obrazovky seděli ve větší vzdálenosti. Jestliže hledáte zobrazovací zařízení, které má sloužit jak pro práci (například elektronickou poštu), tak pro zábavu (například sledování filmů), pak budete potřebovat zařízení, které bude mít vysokou hustotu pixelů, aby pro vás čtení textu nebylo utrpením.

Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že televizory HDTV oproti monitorům příliš mnoho šancí nemají, ale existuje jedna oblast, v níž právě televizory HDTV jednoznačně vyhrávají.

soutez_casestudy

Potřebujete-li ke svému počítači s jedním nebo několika monitory přidat další zobrazovací zařízení, které bude sloužit pro zábavu, například pro sledování filmů nebo pro komunikaci přes Twitter, abyste mezitím současně mohli například psát články,nebo hrát na 60palcové obrazovce Skyrim, pak televizor HDTV je skutečně velmi žhavým a novátorským řešením jakožto náhrada monitoru. A dvojitá výhra je to pak zvláště tehdy, když k těmto účelům budete moci použít televizor HDTV? Který vám jinak leží ladem, nebo televizor HDTV, který jste levně získali ve výprodeji.

 

Byl pro vás článek přínosný?