Hlavní navigace

Co byste měli vědět o cloudu

9. 1. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pojem cloud, cloudová úložiště apod. se dnes skloňuje takřka na každém kroku. Ale co vlastně slovo cloud znamená a jak mu rozumět?

Cloudem se rozumí i internet, tedy pokud jej používáme pro činnosti, které jinak vždy vykonává či vykonával hardware či software na místních počítačích. Pokud například zálohujete soubory na externí pevný disk připojený k místnímu počítači, pak se jedná o místní zálohování. Pokud ale použijete některou z online služeb, jako je třeba Mozy či Carbonite, pak používáte zálohování do cloudu.

Další příklad: Pro čtení e-mailu můžete použít Outlook, program, který máte nainstalovaný na místním počítači. Pak sice používáte internet, ale nikoliv cloud. Pokud však budete číst e-mail na webu Outlook.com, pak jej čtete v cloudu.

Mezi další cloudové aplikace patří služby poskytující úložiště pro soubory a služby pro synchronizaci složek a souborů, jako je Dropbox, popřípadě webové alternativy kancelářských balíku, jako jsou kupříkladu Google Docs.

Slovo cloud tedy označuje něco, co není až tak reálné a hmatatelné. A zatímco tzv. cloud computing takto skutečně můžeme vnímat, není to až tak docela pravda. Software a data jsou uložena někde na serveru – a možná to není jeden, ale několik serverů umístěných na různých místech.

Na druhou stranu skutečná podstata cloudu s sebou přináší i problémy. Jedním z nich je třeba rychlost. Prakticky každý způsob připojení za účelem přenosu dat – Ethernet, Wi-Fi, USB 2.0 – je rychlejší než naprostá většina domácích přípojek k internetu, což platí zejména pro upload (čestnou výjimku tvoří samozřejmě ti, co mají až do domu přivedeno optické vlákno). Proto zálohování, které při použití externího disku trvá několik minut, může při použití cloudového úložiště trvat klidně i několik hodin.

CS24

Dalším nepominutelným faktorem je i cena. Řada cloudových služeb je poskytována zdarma,ale pouze tehdy, pokud se smíříte s několika omezeními. Tak například zdarma dostupná varianta MozyHome vám umožní zálohovat pouze 2 GB dat. Pokud budete chtít úložiště o velikosti 125 GB, musíte zaplatit 120 USD za rok. Když se tato částka srovná s cenou externího disku, která je cca 50 – 80 USD za 1 TB prostoru, přičemž navíc tuto částku zaplatíte pouze jednou.

Ze všeho nejhorší však je otázka zabezpečení a ochrany soukromí. Pokud před uložením souborů na cloud tyto soubory nezašifrujete, musíte vždy počítat s tím, že existuje, byť třeba jen minimální riziko, že se k vašim souborů může dostat někdo cizí – ať je to firma, která úložiště poskytuje, nebo vláda či hackeři.

Byl pro vás článek přínosný?