Hlavní navigace

Co byste měli vědět o novém nastavení soukromí Facebooku (1.)

18. 12. 2012

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Facebook s koncem letošního roku provede tři změny svého nastavení soukromí, záznamů aktivit a fotografií. Přinášíme podrobnosti, které byste měli znát, a také informace o tom, jak vás aktualizace této sociální sítě ovlivní.

Ve snaze usnadnit svým uživatelům správu nastavení soukromí a bezpečnosti (které může být časově náročné a matoucí), přidává Facebook tzv. „zkratky soukromí“ (privacy shortcuts), nástroj pro správu většího množství fotografií, v nichž jste označeni, a nový způsob prohlížení záznamu aktivit.

Produktový manažer Facebooku Samuel Lessin říká, že tyto změny byly provedeny proto, aby uživatelům poskytly větší transparentnost a aby jim pomohly lépe porozumět tomu, kdo může vidět věci, které sdílí.

„Pokračujeme v usilování o tři hlavní cíle: zavedení kontroly nad souvislostmi, v nichž sdílíte, pomoc při porozumění tomu, co se kde zobrazuje při vašem používání Facebooku a poskytnutí nástrojů, které vám pomohou vypořádat se s obsahem, který se vám nelíbí,“ říká Lessin.

Přestože jsou některé z těchto změn – zejména zkratky soukromí – podle bloggerky Naked Security Lisy Vaas krokem správným směrem, jiné svůj cíl míjí.

Podívejme se společně na hlavní novinky, které Facebook přináší, a co znamenají pro uživatele této sociální sítě.

Nové zkratky soukromí

Nastavení soukromí na Facebooku nikdy nebylo jednoduché. Ovšem nová zkratka pro soukromí, kterou sociální síť spouští, jednoduše nasměruje uživatele k odpovědím na tři základní otázky: Kdo může vidět můj obsah? Kdo mě může kontaktovat? Jak můžu někomu zamezit v obtěžování?

Koncem roku uvidíte mezi vašimi tlačítky „Hlavní stránka“ a „Nastavení“ v pravé části horního panelu novou ikonu. Klikněte na ni a zobrazí se vám vyskakovací menu, kde vyberete jednu z výše uvedených možností změny nastavení.

soutez_casestudy

Podle Vaasové je nová zkratka soukromí pozitivní změnou. „Dosud od vás nastavení soukromí a timeline vyžadovaly, abyste skončili s tím, co právě děláte, a procházeli speciálním souborem stránek. V nejlepším případě se může stát, že zjednodušení přístupu k nastavením soukromí na Facebooku zvýší využití těchto nastavení,“ říká Vaasová.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?