Hlavní navigace

Co dělat se starým softwarem na disketách?

3. 11. 2009

Sdílet

Jeden z našich čtenářů chce na svém moderním počítači použít velmi starou verzi svého účetního programu. Problém je v tom, že program je na disketách.

Co se starým softwarem na disketách?


Dnešní počítače již standardně neobsahují disketovou mechaniku, nicméně to neznamená, že pokud potřebujeme pracovat s disketami, bude to nepřekonatelný problém, jehož vyřešení nás navíc bude stát spoustu peněz. Přečíst obsah diskety není nic až tak nesplnitelného (alespoň co se týče 3,5 palcových disket). Na trhu se dají sehnat externí disketové mechaniky, které se k počítači připojují přes rozhraní USB. Tyto produkty stojí okolo 700 Kč. Při troše hledání a porovnávání cen se můžete dostat k mechanikám za ještě zajímavější ceny.

DisketaStarost o to, abyste mohli přečíst na nových počítačích obsah starých disket je sice opodstatněná, ale určitě není jediná a nejzávažnější. Vzhledem k překotnému vývoji v oblasti informačních technologií dochází k problémům s kompatibilitou. Typickým příkladem jsou 16-bitové aplikace, které například v 64bitové verzi Windows již  nespustíte.

Právě tento problém nabývá na významu ve chvíli, pokud ukládáte či máte uložena důležitá data v programu, u něhož již byl ukončen vývoj. Pokud tento program stále potřebujete používat, musíte se již dnes připravit na dobu, kdy už jej vůbec nebudete moci používat.

soutez_casestudy

Začněte tím, že projdete příručku k programu, popřípadě soubory s nápovědou, abyste zjistili, jakým způsobem je možné data uložená v tomto programu exportovat do některého z běžnějších a univerzálních formátů, jako je například standardní ASCII formát s oddělovačem (delimited ASCII). Data uložená v tomto formátu se pak dají velmi snadno načíst do Excelu či jiného tabulkového procesoru, nebo také do většiny databázových aplikací.

Pokud se v programu žádná možnost exportu nevyskytuje, pak se podívejte, zda není možné „vytisknout“ výstup do textového souboru. Ostatně ochranou proti ztrátě dat je svým způsobem i jejich vytištění z programu na papír.

Byl pro vás článek přínosný?