Hlavní navigace

Co je dobré vědět, když stahujete videa z YouTube - 2.díl

9. 10. 2017

Sdílet

 Autor: (c) Thomas Pajot - Fotolia.com
Záhy zjistíte, že tato problematika není až tak jednoznačná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Předcházející díl

 

Ano, je to tak. Stahování videí ze služby YouTube je velmi snadné, ale legální stahování z tohoto portálu, to je trochu jiné kafe. Vzhledem k tomu, že žádný zákon, který by přesně říkal, že nesmíte bez poplatku z YouTube stahovat žádná videa, neexistuje, nezbývá, než se řídit samotnými pravidly portálu YouTube. A dodejme, že tato pravidla jsou velmi jasná.

Ještě předtím, než se tedy pustíte do stahování videí z portálu YouTube, přečtěte si následující čtyři pravidla, o nichž byste měli v každém případě vědět.

Služba YouTube záměrně zakazuje stahování všech videí YouTube mimo svoji službu Red

V okamžiku, kdy začnete sledovat videa z YouTube, souhlasíte s podmínkami použití služby, v nichž se mimo jiné udává, že souhlasíte s tím, že budete přehrávat videa YouTube pouze pomocí prostředků poskytovaných samotnou službou (přehrávač integrovaný na internetové stránce apod.) a že nebudete stahovat žádný obsah YouTube, dokud vám sama služba nezobrazí odkaz na stažení.

To fakticky znamená, že pokud se pokusíte sledovat, stahovat či jiným způsobem přistupovat k videím na portálu YouTube jinak než přes oficiální rozhraní a tlačítka služby YouTube, porušujete licenční ujednání mezi vámi a službou YouTube.

Co se může stát, pokud se zjistí, že porušujete pravidla používání služby YouTube? Služba YouTube by vás mohla žalovat za porušení podmínek licenčního ujednání. Zatím sice ze strany YouTube k ničemu takovému nedošlo, nicméně to v žádném případě neznamená, že by se něco takového nemohlo stát dnes nebo v budoucnu.

Ať to zní jakkoliv nepravděpodobně, kriminální postihy za porušení podmínek používání služby (včetně YouTube), nejsou ničím nereálným. Rozhodnutí soudu Ninth Circuit Court of Appeals z roku 2012 ukázalo, že by porušení licenčního ujednání nemělo být považováno za zločin. Na druhou stranu v USA platí zákon CFAA (Computer Fraud and Abuse Act), ve kterém by porušení licenčního ujednání mohlo být interpretováno klidně i opačně, tj. mohlo by být považováno za těžký zločin.

 

CS24

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?