Hlavní navigace

Co jsou Android Instant Apps a jak je použít - 1.díl

27. 12. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Novinkou v oblasti aplikací pro mobilní zařízení Android jsou tzv. Instant Apps. Není jich zatím mnoho, ale to se jistě časem změní. V každém případě jsou očekávání uživatelů velká.

V internetovém obchodu Google Play jsou nyní k dispozici tzv. Instant Apps od firmy Google a jsou s nimi obecně spjata mnohá očekávání řady uživatelů. Nyní v začátcích je sice k dispozici jen několik málo aplikací, nicméně v brzké době se očekává, že v této „instantní“ podobě zakrátko bude celá řada. Položme si však otázku, co vlastně jsou tyto instantní aplikace (Instant Apps)? A jak je vlastně uživatel dostane do telefonu? V tomto článku se dozvíte vše, co do začátku potřebujete vědět.

Co vlastně jsou Instant Apps?

Instant Apps představují další krok ve vývoji aplikací. Jedná se o univerzální řešení operačního systému Android, které v sobě spojuje rychlost a výkon nativních aplikací s jednoduchostí a bezprostředností aplikací webových. Instant Apps vypadají a fungují stejně jako každá jiná aplikace nainstalovaná ve vašem smartphonu, ale na rozdíl od těchto nativních aplikací není třeba vůbec nic stahovat.

Instant Apps tedy nejsou umístěny natrvalo v mém smartphonu?

Ano, je to tak. Používání Instant Apps je v podstatě stejné jako prohlížení internetové stránky. Jakmile zavřete okno aplikace, aplikace zmizí.

Existují nějaká omezení týkající se fungování Instant Apps?

Ano i ne. Instant Apps z technického hlediska nemají prakticky žádná omezení a vývojáři mohou do těchto aplikací integrovat funkce jako je například přihlašování k uživatelskému účtu, nakupování či videa stejně, jako by se jednalo o klasickou aplikaci. Na druhou stranu je možné Instant Apps cílit na určitou skupinu uživatelů, takže vývojář se může, pokud o to bude stát, rozhodnout, že v určitý čas určitému uživateli zpřístupní pouze určitou část své aplikace. Tímto způsobem zbytek aplikace jakoby uzamkne, dokud se například uživatel nerozhodne, že si stáhne plnou verzi.

Je nutno být při používání Instant Apps připojen k Internetu?

Je to stejné jako u progresivních webových aplikací – Instant Apps je možné navrhnout tak, aby fungovala offline, ale některé funkce mohou být dostupné pouze tehdy, pokud budete připojeni k Internetu.

Na jakých smartphonech Instant Apps běží?

Na tento dotaz Google odpovídá, že Instant Apps je možné provozovat na všech operačních systémech Android až k vydání Jelly Bean. Pravdou je, že některé smartphony nebudou schopny tyto aplikace zobrazit.

Konfigurace Instant Apps je velmi primitivní

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?