Hlavní navigace

Co když se po spuštění PC na monitoru neobjeví obraz – 2.díl

30. 6. 2015

Sdílet

 Autor: © tomispin - Fotolia.com
Pokud po spuštění počítače na monitoru nic nevidíte, máte problém, a to docela závažný. Najít přesnou příčinu je často doslova detektivní práce. Nechte si poradit, co by mohlo být příčinou a jak nastalý problém vyřešit.

Předcházející díl najdete zde

Přijdete domů a jako vždy zapnete počítač a nedočkavě čekáte, až se spustí operační systém. Ale ono nic – resp. počítač jakoby běží, jenom na monitoru není nic vidět. Co se děje?

Obrazovka integrovaná v zařízení

V případě obrazovky notebooku či počítače all-in-one máte daleko méně možností. Pokud by například byl problém ve volném kabelu, pak byste museli počítač otevřít, najít uvnitř ve velmi těsném prostoru ten správný kabel a zjistit odkud a kam vede.

Obecně našim čtenářům nedoporučujeme, aby si sami opravovali hardwarové problémy způsobené interními komponentami na svých noteboocích. Pokud totiž sami nevíte, co děláte, mohli byste notebook nenávratně zničit.

Tak co byste vlastně tedy mohli udělat? V první řadě zkuste zvýšit jas obrazovky. Podrobně prohlédněte klávesnici a hledejte ikonku, která zajišťuje rozsvícení obrazovky (například ikonka sluníčka a šipka nahoru). Poté stiskněte klávesu Fn a k ní stiskněte příslušnou ikonku pro zvýšení jasu obrazovky.

CS24

Můžete také vyzkoušet připojení notebooku k externímu monitoru. Pokud se zobrazí obraz v tomto případě, alespoň víte, že problém spočívá v integrované obrazovce.

V tuto chvíli je ten správný okamžik pro odnesení notebooku do profesionálního servisu. Obrazovku integrovanou do zařízení si sice můžete vyměnit i sami, ale jedná se o operaci vhodnou pro zkušené uživatele. Konečné rozhodnutí ovšem samozřejmě necháme na vás.

Byl pro vás článek přínosný?