Hlavní navigace

Co když se vám nelíbí Windows 10 - 4.díl

27. 10. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ne každý je s Windows 10 spokojen. Někteří uživatelé provedou upgrade na Windows 10, ale pak zjistí, že se jim se starší verzí Windows pracovalo lépe. Jaké jsou možnosti přechodu na starší verzi Windows?

Předcházející díl

 

Pokud začínáme psát naše tipy, často se v nich objevují návody typu „se svým počítačem musíte udělat nejprve toto pak tamto“, nicméně pokud bychom měli uvést všechny uživatele, kteří nám píší, jako nespokojeni jsou s Windows 10, pak by soubor s jejich jmény byl tak velký, že server, který by obsahoval tento soubor, by s trochou nadsázky potřeboval nový pevný disk.

1. Windows 10 si na počítači ponechte, ale proveďte několik úprav - pokračování

Vyladění barev – Operační systém Windows 10 vám podporuje dalekosáhlé možnosti týkající se nastavení barev Hlavního panelu, nabídky Start a pole pro vyhledávání. Ladění barevného provedení Windows zahájíte klepnutím na nabídku Start > Nastavení > Přizpůsobení > Barvy. Volba Automaticky vybrat barvu motivu z mého pozadí dělá přesně to, co říká, tj. použije vybranou barvu na políčko pro vyhledávání a na plochu pod ikonkami spuštěných aplikací. Volba Zobrazit barvu v nabídce Start, na hlavním panelu a v centru akcí rovněž udělá přesně to, co říká, a konečně zákaz volby Nastavit nabídku Start, hlavní panel a centrum akcí jako průhledné, která je standardně povolena, odstraní efekt jemné průhlednosti jak v nabídce Start, tak v Hlavním panelu.

Vylepšení funkce připínání oken – V operačním systému Windows 10 se významně zdokonalila funkce připínání oken (Aero Snap) – nyní můžete rychle připnout čtyři okna do čtyř rohů pracovní plochy. Předchozí verze operačního systému umožňovaly připnutí pouze dvou oken, každé na polovinu pracovní plochy. Ve Windows 10 stačí chytnout okno a přetáhnout jej do rohu pracovní plochy, kde se přichytí. Zároveň se zobrazí pomocné okno se seznamem oken, které vám umožní snadno umístit aplikace do zbylého prostoru.

Tyto tipy jsou pouze náznakem všech možností, které jsou ve Windows 10 k dispozici.

2. Vraťte se zpět ke starému operačnímu systému aneb radikální řez

Vlastníte-li instalační médium operačního systému, pak můžete kdykoliv provést radikální řez. Jinými slovy to znamená, že vymažete pevný disk a nainstalujete čerstvou kopii operačního systému. Obecně se tento postup příliš nedoporučuje, protože je zde jeden větší problém. Pokud se totiž vaše data, konkrétně hudba, dokumenty, obrázky apod. nachází na stejném diskovém oddílu jako operační systém, musíte je před vymazáním pevného disku nejprve zálohovat, poté provedete instalaci operačního systému a nakonec provedete migraci všech vašich dat zpět. Pokud však máte data na jiném diskovém oddílu než operační systém, pak jste na tom daleko lépe – ostatně právě proto se při instalaci operačního systému doporučuje právě tato strategie. Operační systém pak můžete přeinstalovat, aniž by se to nějak dotklo vašich dat.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?