Hlavní navigace

Co musíte vědět o jednotkách pro obnovení v desítkách - 2.díl

26. 12. 2016

Sdílet

 Autor: (c) valentint - Fotolia.com
Přečtěte si, jak si takovou jednotku pro obnovení vytvoříte a co všechno s ní můžete dělat.

Předcházející díl

 

Nikdy nemůžete vědět, kdy budete takovou jednotku pro obnovení pro Windows potřebovat – jinými slovy je nejvyšší čas si takovou vytvořit. A není to vůbec nic obtížného.

Vytvoření jednotky pro obnovení systému

Pojďte se podívat na to, jak se taková jednotka pro obnovení vytváří a co všechno vám může nabídnout.

Ze všeho nejdříve si musíte obstarat vyměnitelný disk USB s kapacitou 8 GB až 16 GB. Poté spusťte Ovládací panely (zřejmě nejrychlejší způsob spočívá v klepnutí na tlačítko Start pravým tlačítkem myši) a do panelu pro vyhledávání zadejte řetězec Vytvořit jednotku pro obnovení. Nebo také můžete vyhledat toto okno i ručně, a to přes položky Systém a zabezpečení > Zabezpečení a údržba > Obnovení. Abyste mohli pokračovat dále, budete zřejmě potřebovat zadat heslo správce systému. Poté v konečném dialogovém okně povolte možnost Zálohovat systémové soubory na jednotku pro obnovení.

Vytvoření jednotky pro obnovení

Pokud chcete jednotku pro obnovení po jejím vytvoření použít, musíte z ní spustit počítač. Konkrétní způsob, jak zajistit, aby se váš počítač spustil z vyměnitelného disku USB, závisí na stáří vašeho počítače a na typu základní desky, nicméně obecně platí, že je třeba po spuštění počítače použít některou z funkčních kláves (F1 až F12), která počítač přiměje zobrazit okno s výběrem možností médií, z nichž se má zavést operační systém. Zde vyberte možnost pro zavedení operačního systému z vyměnitelného disku USB a následně by se měl začít zavádět operační systém z vyměnitelného disku USB. Po zavedení operačního systému byste pak měli vidět některou z dalších možností. Podívejme se nyní na to, co každá z nich provádí:

První okno vám nabídne v podstatě pouze dvě možnosti: Obnovit z disku a Upřesnit nastavení.

Tuto obrazovku uvidíte, pokud se zavedete operační systém z jednotky pro obnovení. Jednotka pro obnovení vám umožní buď opravit operační systém Windows, nebo jej úplně přeinstalovat.

První volba vám umožní přeinstalovat operační systém Windows. Povšimněte si upozornění, že při výběru této možnosti přijdete o všechna vaše data a nainstalované aplikace. Jedná se o čistou instalaci Windows a nikoliv o obnovení ze zálohy nebo něco mezi tím. Jinak řečeno se jedná o velmi razantní řešení.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?