Hlavní navigace

Co musíte vědět o jednotkách pro obnovení v desítkách - 3.díl

27. 12. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Přečtěte si, jak si takovou jednotku pro obnovení vytvoříte a co všechno s ní můžete dělat.

Předcházející díl

 

Nikdy nemůžete vědět, kdy budete takovou jednotku pro obnovení pro Windows potřebovat – jinými slovy je nejvyšší čas si takovou vytvořit. A není to vůbec nic obtížného.

Nástroje pro obnovu operačního systému

Druhá volba s názvem Upřesnit nastavení vám umožní opravu operačního systému Windows několika způsoby a zobrazí následující obrazovku uvedenou níže.

Obrazovka Upřesnit nastavení vám nabízí několik užitečných nástrojů pro řešení problémů a opravu počítače.

Nabídka Upřesnit nastavení obsahuje následující nástroje:

Obnovení systému: Tato volba umožní uvést počítač do okamžiku, kdy měl své šťastnější dny a fungoval normálně. Tato volba nijak neovlivní vaše data, ale naopak se dotkne vámi nainstalovaných aplikací, protože nahrazuje aktuální verzi registru starší verzí.

Obnovení z bitové kopie: Pokud jste použili nástroj pro vytvoření bitové kopie, který je standardní součástí operačního systému Windows 10, pak se vám bude hodit tato možnost. Pomocí tohoto nástroje uvedete počítač do stavu, v němž jste bitovou kopii vytvořili. Tato bitová kopie bude obsahovat všechna data a aplikace, které jste v počítači měli v okamžiku, kdy jste bitovou kopii vytvářeli.

Obnovení spouštění: Jedná se o nástroj, který má podobu „černé skříňky“, protože se pokouší opravit všechny problémy, které zabraňují zavedení operačního systému, ovšem při tom vám vůbec neprozradí, co vlastně vůbec provádí a s jakým výsledkem. Při potížích s počítačem se doporučuje jako první provést právě tuto volbu, protože se jedná o nejrychlejší způsob opravy operačního systému a navíc nijak závažně do operačního systému nezasahuje.

Příkazový řádek: Tato volba se hodí v okamžiku, kdy budete chtít vyzkoušet nejrůznější tipy a triky pro zprovoznění vašeho počítače. Zejména se doporučuje použití příkazu SFC /Scannow, který vyhledá a opraví případné poškozené systémové soubory operačního systému. Asi všichni si dobře uvědomujeme, jak kouzelnou skříňkou příkazový řádek je a pokud víte, co děláte, pak jsou možnosti jeho využití takřka nekonečné.

CS24

Vrátit zpět předchozí build: Ačkoliv to zní poněkud tajemně, nejedná se o nic jiného než o vrácení vašeho počítače do stavu s nainstalovaným předchozím buildem, tj. do stavu před nainstalováním poslední aktualizace, která mohla být příčinou nefunkčnosti operačního systému.

Jak je vidět, velmi se vyplatí mít některý z těchto nástrojů pro obnovení po ruce. Proto neváhejte a vytvořte si takový disk pro obnovení ještě dnes!

Byl pro vás článek přínosný?