Hlavní navigace

Co (ne)víme o procesoru Ryzen Threadripper

14. 6. 2017

Sdílet

 Autor: IDG News Services
Válka mezi AMD a Intelem na poli high-end procesorů pro běžné uživatele vypukne v létě.

Ryzen Threadripper od AMD by mohl být tím nejvýkonnějším CPU pro běžné uživatele na světě. S 16 jádry a 32 vlákny slibuje výkon, jehož se v Intelu mohou právem obávat. A to i přesto, že technické specifikace nového čipu jsou zatím dost kusé a sesbírané útržkovitě z nejrůznějších zdrojů a určitě je nelze považovat za stoprocentně ověřené.

Matoucí může být už jen to, že Jim Anderson z AMD o novém CPU hovořil jako o Ryzen Threadripper, nikoliv jako o Ryzen 9, což byl dosud předpokládaný název. Vypuštění číslovky posléze potvrdil i jeho kolega James Prior.

Jak výkonných 16 jáder a 32 vláken vlastně bude, je taktéž otázkou, na kterou s jistotou odpoví až testy. Spekulované čtyři kanály a navýšená šířka pásma však naznačují, že oproti předchůdcům Ryzen 7 a Ryzen 5 by jeho výkonnost měla být o něco vyšší, ačkoliv například o jeho taktu zatím žádné informace k dispozici nejsou.

Oficiálně ohlášená je zatím verze se 16 jádry. Na to, zda ji AMD doplní i verze se 14, 12 a 10 jádry, si musíme počkat, ačkoliv vzhledem k variantám předchozích modelů, to lze předpokládat.

Na veletrhu Computex AMD oznámilo, že z CPU bude vyvedeno 64 PCI-E linek, z toho čtyři budou určené pro připojení čipsetu X399. S ohledem na dřívější dohady, že jich bude jen 44, však bude lepší i u této informace počkat na definitivní potvrzení.

V každém případě, AMD půjde do souboje highendových CPU pro běžné uživatele s Intelem s pořádnou zbraní. Mimochodem, Intel svou novinku Core i9 X na Computexu rovněž uvedl, ačkoliv s 10 jádry a 44 PCI-E pro čipset X299, bude v tomto souboji evidentně tahat za kratší konec.

CS24

Co ovšem bude podstatné pro samotné uživatele, až tenhle souboj v létě naplno propukne? Bude víc jader znamenat zároveň větší výkon? Záleží na tom, k čemu svůj počítač používáte. Jestliže primárně k hraní her, počítač vybavený procesorem s hromadou jader váš prožitek asi neznásobí. Jestliže však pracujete s videem, 3D grafikou a obecně, náročnějšími aplikacemi, víc jader obecně „zkrátí čekací lhůty“. Zvlášť, vyžíváte-li se v dělání více věcí zaráz...

A v neposlední řadě je zásadní se ptát, kolik to bude stát? Intel s desetijádrovým Core i9 startuje na 1000 dolarech, u 16 jader si připlatíte dalších 700 dolarů a u osmnáctijádrového CPU už svou investici můžete zaokrouhlit na 2000 dolarů. Jak zareaguje AMD? Dosud byla jeho cenová politika vůči Intelu poměrně agresivní – osmijádrové procesory Ryzen začínaly na 300 dolarech...

Byl pro vás článek přínosný?