Hlavní navigace

Co nového přinesl letošní Apple WWDC? iOS 6 a mnohem víc!

13. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Apple
Apple včera odstartoval letošní ročník vývojářské konference WWDC 2012. Úvodní keynote odhalila nové Macbooky, desktopový operační systém OS X Mountain Lion, mobilní iOS6 a další novinky.

Úvodní keynote ostře sledovanou prakticky celým světem ať už fyzicky nebo online vtipně zahájila virtuální sekretářka Siri, jež následně předala slovo výkonnému řediteli společnosti Timu Cookovi. Shrňme si to nejdůležitější, co se na keynote událo.

Nové MacBooky

Inovované tenké notebooky MacBook Air dostaly procesory Intel s nejnovější architekturou Ivy Bridge. Taktéž jsou vybaveny rychlejšími SSD disky s až 512 GB. Novinkou jsou také porty USB 3.0.

Apple představil rovněž novou generaci notebooků MacBook Pro. Jsou široké 1,8 cm tedy o 25 % tenčí než starší model. Váží pouze něco málo přes 2 Kg, jedná se tedy zatím o nejlehčí MacBook Pro. Co má být největším lákadlem, je Retina displej s rozlišením 2 880 x 1 800 pixelů.

iOS 6masbook pro

Novou verzi mobilního operačního systému Apple s velkou pompou představil jako „světově nejvyspělejší operační systém“. Tim Cook sdělil, že systém přináší až 200 nových funkcí, podívejme se na to nejvýznamnější.

Dle očekávání se Apple zbavil mapového systému společnosti Google. Zužitkoval dřívější akvizice několika společností zabývajících se tvorbou mapových podkladů a představil vlastní mapový systém s 3D pohledy, navigací a dopravními aktualizacemi.

Apple si je dobře vědom popularity systému umělé inteligence a rozpoznání hlasu pojmenovaného jako Siri a dále jej rozšiřuje. Vylepšení se dočkala především podpora pro informace o restauracích, sportu, filmech a taktéž lze přímo spouštět aplikace. Na své si přijdou i milovníci sociální sítě Facebook. Ta je nyní do iOS integrována podobně, jako byl doposud Twitter.

Beta verze systému byla vypuštěna v pondělí, ostrá verze se pak mezi uživatele dostane na podzim a bude určena pro iPhone 3GS a novější, iPod Touch 4. generace a iPad 2 a novější.

ios 6

OS X Mountain Lion

I desktopový systém přichází v nové verzi pojmenované jako Mountain Lion a na trh by měl být uveden v létě.

Novinkou je integrace systému iCloud, vylepšená podpora přístupu k sítím Twitter a Facebook nebo funkce PowerNap, jež se stará, aby spuštěné aplikace aktualizovaly svůj stav, i když je systém v režimu spánku. „Horský lev“ se ještě více přibližuje mobilnímu operačnímu systému iOS a integruje do systému některé funkce, jako je Oznamovací centrum, iMessage, AirPlay, nebo Game Center.

Upgrade na nový systém přijde současné uživatele systému Snow Leopard nebo Lion na 19,99 dolarů.

 

os x mountain lion

Pakliže jste keynote propásli, můžete si ji prohlédnout zde.

CS24

 

Zdroj: PCWorld.com Apple.com

Byl pro vás článek přínosný?