Hlavní navigace

Co přinese integrace blockchainu a internetu věcí

8. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia © iconimage
Internet věcí (IoT) a blockchain se k sobě mohou přirozeně hodit, ale přesto může trvat ještě pět až deset let, než se odstraní těžkosti a obě tyto technologie dosáhnou svého plného potenciálu, uvádí Gartner.

Tři čtvrtiny společností implementujících IoT už zároveň zavedly i blockchain nebo ho plánují začít používat do konce roku 2020, což je ukazatel rostoucího spojení mezi těmito dvěma technologiemi. Ukazuje to průzkum, který udělal Gartner mezi 500 společnostmi.

Přestože se čekalo, že bude manželství mezi těmito dvěma technologiemi pro průmysl digitální transformace klíčové, probíhá zavádění „mnohem rychleji, než se očekávalo“, uvádí Gartner.

„Mezi osvojiteli blockchainu jich 86 % zavádí obě technologie v rámci různých projektů,“ tvrdí Avivah Litan, viceprezidentka Gartneru. Označuje integraci IoT jako „trefu do černého“ (angl. sweet spot) pro blockchain, který je velmi vychvalovanou technologií distribuované decentralizované databáze s ochranou zapsaných záznamů.

Mezi respondenty průzkumu jich 63 % uvedlo, že hlavním přínosem kombinace projektů IoT a blockchainu je zvýšení zabezpečení a důvěry v data, která se sdílejí při transakcích mezi více stranami.

Padesát šest procent považuje za hlavní výhodu zvýšení firemní efektivity a nižší náklady. Jen 43 % očekává vyšší obrat a zvýšení podnikatelských příležitostí a jen 37 % uvedlo lepší zkušenost.

Blockchain funguje jako automatizovaná komunikační vrstva mezi senzory IoT i jako repozitář jimi produkovaných a zasílaných dat. Například zařízení internetu věcí v přepravních kontejnerech mohou sledovat nejen polohu, ale také monitorovat teplotu, vibrace a zda došlo k neoprávněné manipulaci s balením.

Třeba začátkem loňského roku...

CS24

Článek pokračuje v nejnovějším tištěném Computerworldu. Ten i starší čísla si můžete objednat na adrese našeho vydavatelství.

 

Byl pro vás článek přínosný?