Hlavní navigace

Co s optickou mechanikou, když se nechce otevřít?

12. 10. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Možná se v optické mechanice zaklínil disk. Nebo se zasekla dvířka od mechaniky. Zkuste, jestli se vám podaří vyřešit problém radami, které vám přinášíme v tomto článku.

Tu a tam se stane, že v optické mechanice zůstane nějaký velmi důležitý disk CD nebo DVD a dvířka mechaniky se odmítají otevřít. Někdo se možná podiví, prč se v dnešní době ještě někdo vůbec zabývá optickými mechanikami, ovšem jsou uživatelé, kteří se bez nich jednoduše neobejdou.

Když se odmítají otevřít dvířka od optické mechaniky, pak máte takřka morální povinnost pokusit se zachránit mechaniku, optický disk a v neposlední řadě i svoji pověst jakožto uživatele, který na vše pohlíží s nadhledem a nehodlá ochraptět z chrlení nadávek na ony bezcitné stroje, kterými v té chvíli počítače bezpochyby jsou. Co tedy dělat, když stisknete tlačítko na přední části optické mechaniky a ono se nic nestane?

Problém může být třeba právě v tlačítku. Zkuste říci operačnímu systému Windows, že má otevřít dvířka mechaniky. V Průzkumníku Windows ve Windows 7 se přesuňte na ikonku Počítač. Ve Windows 8 či 10 spusťte program Průzkumník souborů a použijte ikonku Tento počítač. Pak klepněte pravým tlačítkem na ikonku optické mechaniky a z místní nabídky vyberte položku Vysunout.

Vysunutí disku z optické mechaniky

Pokud to nepomůže, problém může být v programu, který je na počítači spuštěný a který používá třeba některý ze souborů, který je vypálen na disku. Zkuste několik podezřelých programů vypnout a pokud ani to nepomůže, pak ukončete všechny programy.

Nebo možná ještě lepší bude, když rovnou restartujete celý počítač. Tlačítko pro otevření optické mechaniky pak stiskněte hned po vypnutí počítače v okamžiku, kdy začíná nové spuštění počítače, ale ještě předtím, než se začne načítat operační systém.

Pokud problém přetrvává, pak v tuto chvíli je jisté, že problém není ve Windows, ale pořád jsme ještě nic nevyřešili.

Proto nyní je čas na další řešení. Nejprve znovu vypněte počítač a tentokrát jej nerestartujte. Vezměte kancelářskou sponku a narovnejte ji. Když se nyní podíváte na mechaniku zblízka, zjistíte, na předním panelu optické mechaniky je malý otvor. Pokud tam najdete otvory dva a jeden vypadá, jako by byl pro připojení sluchátek, tak toho si nevšímejte a onen správný otvor pro naše účely je ten druhý.

Při vypnutím počítače vložte rovný kus kancelářské sponky do otvoru a jemně zatlačte. Mechanika by se nyní měla pomalu otevřít.

soutez_casestudy

Nyní jemně dvířka mechaniky vytáhněte. Pokud to nepůjde, pak je s nejvyšší pravděpodobností v mechanice disk špatně umístěn. Zkuste diskem posunout tak, aby seděl na tom místě, kde má být. Pokud to nepůjde, pak zkuste vymyslet nějaký způsob, jak disk vyndat, aniž byste poškodili jej nebo mechaniku.

Pokud budete muset pro otevření mechaniky používat kancelářskou sponku častěji, pak máte špatnou mechaniku a zvažte, jestli nebude lepší ji vyměnit.

Byl pro vás článek přínosný?