Hlavní navigace

Co takhle vlastní formuláře ve Wordu? - 2.díl

23. 6. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Díky ovládacím prvkům obsahu a makrům je vytváření formulářů a práce s nimi velmi jednoduchá.

Předcházející díl

 

Vytváření vlastních formulářů ve Wordu je daleko jednodušší, než byste si kdy mysleli, a samozřejmě je daleko snazší než před lety. Microsoft umístil na záložku Vývojář devět ovládacích prvků obsahu, 12 ovládacích prvků ActiveX, tři ovládací prvky a tři funkce pro starší typ formulářů.

V programu Microsoft Word jsou k dispozici ovládací prvky, což jsou v tomto případě předem naprogramované nástroje, které umožňují do vašich dokumentů, formulářů, šablon a internetových stránek dodat interaktivní obsah. V tomto článku se budeme zabývat celkem šesti ovládacími prvky obsahu: zaškrtávacím políčkem (Check Box), polem se seznamem (Combo Box), rozevíracím seznamem (Drop-Down List Box), ovládacím prvkem obsahu pro text ve formátu RTF, ovládacím prvkem obsahu pro prostý text a ovládacím prvkem obsahu pro výběr data.

B. Dalším krokem je vložení zaškrtávacího políčka

1. Zadejte do dotazníku svůj dotaz.

2. Pomocí klávesy tabulátoru přesuňte kurzor na 11,5 cm od levého okraje a následně v kombinaci s klávesou Enter zadávejte jednotlivé varianty odpovědí.

3. Takto zadejte tři nebo čtyři varianty odpovědí.

4. Klepněte na záložku Vývojář.

5. Na konci první odpovědi stiskněte mezerník a pak ještě jednou klepněte myší na kurzor, abyste na toto místo v dalším kroku mohli vložit ovládací prvek obsahu zaškrtávacího políčka.

6. Nyní na záložce Vývojář vyberte Ovládací prvek obsahu zaškrtávacího políčka.

7. Jakmile se objeví zaškrtávací políčko, všimněte si, že se aktivoval režim návrhu (najdete jej ve skupině ovládacích prvků).

8. V této chvíli ovšem klepněte na tlačítko Vlastnosti (nachází se rovněž ve skupině ovládacích prvků).

9. Zobrazí se dialogové okno Vlastnosti ovládacího prvku obsahu.

10. Text pro toto zaškrtávací políčko zadejte do pole Značka, a nikoliv do pole Název (protentokrát), pokud samozřejmě nechcete názvy zdvojit (pak bude jeden zadán do obsahu formuláře a jeden do názvu).

11. Z rozevíracího seznamu Zobrazit jako: pak vyberte některou z možností Ohraničující rámeček, Počáteční/koncová značka nebo Žádná. Vyzkoušejte všechny a vyberte si tu, která se vám bude líbit nejvíce.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?