Hlavní navigace

Co takhle vlastní formuláře ve Wordu? - 5.díl

26. 6. 2019

Sdílet

 Autor: (c) Khen Gan Toh -- Fotolia.com
Díky ovládacím prvkům obsahu a makrům je vytváření formulářů a práce s nimi velmi jednoduchá.

Předcházející díl

 

Vytváření vlastních formulářů ve Wordu je daleko jednodušší, než byste si kdy mysleli, a samozřejmě je daleko snazší než před lety. Microsoft umístil na záložku Vývojář devět ovládacích prvků obsahu, 12 ovládacích prvků ActiveX, tři ovládací prvky a tři funkce pro starší typ formulářů.

V programu Microsoft Word jsou k dispozici ovládací prvky, což jsou v tomto případě předem naprogramované nástroje, které umožňují do vašich dokumentů, formulářů, šablon a internetových stránek dodat interaktivní obsah. V tomto článku se budeme zabývat celkem šesti ovládacími prvky obsahu: zaškrtávacím políčkem (Check Box), polem se seznamem (Combo Box), rozevíracím seznamem (Drop-Down List Box), ovládacím prvkem obsahu pro text ve formátu RTF, ovládacím prvkem obsahu pro prostý text a ovládacím prvkem obsahu pro výběr data.

E. Ovládací prvek obsahu pro text ve formátu RTF a pro prostý text

Mezi prvkem obsahu pro text ve formátu RTF a prvkem obsahu pro prostý text existuje jeden velmi důležitý rozdíl. Ovládací prvek pro text ve formátu RTF totiž podporuje tabulky, obrázky, objekty, poznámky, vlastní fonty a můžete nastavovat i různé parametry fontů. Ovládací prvek pro prostý text podporuje pouze prostý text ASCII, který vypadá podobně jako font Courier. Nemá integrovánu podporu žádné z položek, kterou podporuje RTF, snad kromě toho, že u něj lze měnit některé parametry písma, jako je nastavení kurzívy, tučného písma apod. Ovšem pozor: pokud si vyberete tučné písmo, pak se toto tučné písmo použije na celý text, což tedy znamená, že nelze kurzívou nebo tučně označit pouze jedno slovo nebo skupinu slov. Pokud tedy chcete, aby vaše formuláře vypadaly alespoň trochu vzhledně, pak velmi doporučujeme používat ovládací prvek obsahu pro text ve formátu RTF.

1. Zadejte do dotazníku další jeho položky: Please describe why you support (or do not support) this project. Poznámka: Můžete použít takové funkce pro formátování, jako je například tučné písmo nebo kurzíva apod. Dále můžete měnit font, vkládat fotografie nebo obrázky, objekty, tabulky či poznámky.

2. Na konci této věty pomocí tabulátoru posuňte kurzor na vzdálenost 11,5 cm od levého okraje. Na záložce Vývojář klepněte na pásu karet na tlačítko Ovládací prvky a zde stiskněte tlačítko Ovládací prvek obsahu pro text ve formátu RTF.

3. Při vybraném ovládacím prvku klepněte v nabídce Vývojář > Ovládací prvky na tlačítko Vlastnosti. Zobrazí se poněkud odlišné dialogové okno Vlastnosti ovládacího prvku obsahu s méně možnostmi.

4. Dále postupujte podle pokynů uvedených výše, a nakonec klepněte na tlačítko OK.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?