Hlavní navigace

Codename Panzers: Cold War

2. 3. 2008

Sdílet

Studená válka naštěstí nikdy nepřerostla v globální konflikt, i když párkrát stačilo opravdu málo. A co by asi se stalo, kdyby pomyslná jiskra opravdu přeskočila?

Studená válka naštěstí nikdy nepřerostla v globální konflikt, i když párkrát stačilo opravdu málo. A co by asi se stalo, kdyby pomyslná jiskra opravdu přeskočila?



Strategická série Codename Panzers rozhodně patří k těm lepším z mnoha kousků popisujících události druhé světové války. Po dvou úspěšných dílech makají vývojáři z maďarského studia Stormregion na dalším pokračování, a tentokráte se odklání od inspirace historickými fakty.



Podle scénáristů se historie mohla ubírat alternativní cestou. Studená válka eskaluje mnohem prudčeji, nežli tomu bylo ve skutečnosti, a blokáda Západního Berlína vede k rozpoutání konfliktu mezi Sovětským svazem a Západní Evropu reprezentovanou silami NATO. Hlavní kampaň, kterou můžete hrát klasicky singleplayerově nebo (trochu méně tradičně) v kooperativním on-line režimu, obsahuje bezmála dvě desítky misí a staví vás do role velitele západních sil, které se snaží zastavit nečekanou invazi sovětských vojsk. Podobně jako v předchozích dílech, i zde se kampaní proplétají „historické“ události s příběhem konkrétních hrdinů, a díky mnoha dokumentárních fotografiím a příběhovým scénám by si hráči měli užít autentickou atmosféru.



„Pěkným zpestřením je možnost vylepšování vybavení již vyrobených strojů.“



I když většinu času samozřejmě strávíte přímo na bojištích, ke slovu se dostane i správa vašich jednotek. Nové stroje či pěší oddíly si budete pořizovat za tzv. body prestiže získávané za úspěchy v boji, obsazení určitých strategických bodů a podobně. Tenhle princip do značné míry připomíná osvědčený systém ze stařičkých tahovek typu Panzer General, i když je samozřejmě upraven pro potřeby moderní realtimovky. Stejně jako v předchozích dílech jde ale zejména o boj, resource management ve stylu „těžba surovin – stavba základny – výroba jednotek“ tu místo rozhodně nemá.



Své nepřátele budete drtit pomocí autentických zdrojů z konce padesátých let minulého století; a navíc se dočkáme i různých zajímavých prototypů, které ve skutečném světě nikdy nevyjely z bran zbrojovek. Sověti tak zazlobí třeba s helikoptérou MI 6 či těžkým tankem Trojanov, na straně NATO si zas zabojujete s protitankovým strojem M50A1 Ontos, lehkým tankem M41 Bulldog a těžkým obrněncem A41. Pěkným zpestřením je možnost vylepšování vybavení již vyrobených strojů. Třeba tanky opatříte lepšími zbraněmi, maskováním či radarem pro lokalizaci nepřátel, obrněný transportér můžete upgradovat o možnost opravovat či zásobovat jiné vehikly. Leckdy je správné vylepšení vašich strojů klíčové pro další postup. Jednotky pod vaším velením, tedy zejména tzv. core units postupující z mise do mise, získávají s dalšími a dalšími boji zkušenosti mající vliv na jejich efektivitu. Zajímavá by měla být i práce s pěšími oddíly, kterým lze přiřadit velitele s různými specializacemi. Samozřejmě budete často své pěšáky využívat přímo v boji, ale při troše snahy vám pomohou i jinak – medici ošetří zraněné, ženisté položí miny nebo postaví opravárenské stanoviště, a Zelený baret se dokáže prokopat do nepřátelské základny. Ve hře bude i několik hrdinů, z nichž některé fandové předchozích dílů jistě budou dobře znát.



Bitvy se odehrávají na rozmanitých bojištích, a ač cíle misí budou víceméně klasické (dobytí důležité kóty, zlikvidování nepřátelské artilerie, přepadení nepřátelského obrněného vlaku...), nudit byste se díky solidní rozmanitosti příliš neměli. Samozřejmě nepůjde jen o hlavní úkoly, ale také o zadání sekundární či skryté, jejichž splnění vám leckdy usnadní situaci a navíc přidělí nějaký ten bod prestiže navíc, což potěší. Cold War poběží na novém enginu Gepard 3 a herní prostředí je díky němu zničitelné a interaktivní. Vaše tanky hravě pokácí slabší stromy, do bunkrů, domů a jiných budov můžete nahnat své pěšáky... známe to již z dřívějších dílů, nicméně zde by vše mělo fungovat ještě lépe. Díky pokročilé fyzice tak můžete se svými obrněnci třeba najet do chatrného domku, ve kterém se skrývají nepřátelští vojáci, a trochu se s nimi pomazlit nelítostnými tankovými pásy.

Kromě hry pro jednoho hráče, a případně výše zmíněného kooperativního režimu, si samozřejmě na své přijdou i stratégové vyznávající multiplayerovou rubanici. Pětadvacet map až pro osm hráčů nabídne různé režimy, včetně free for all, domination či team match. Hra by měla být zajímavá již díky období, do kterého je zasazena, a i když nebude první válečnou strategií z dob Studené války, mohla by se lehce stát tou nejlepší.

Žánr: strategie Výrobce: Stormregion Vydavatel: 10tacle studios AG Multiplayer: ano Datum vydání: 1. čtvrtletí 2008 Internet: www.panzers-coldwar.org

Byl pro vás článek přínosný?