Hlavní navigace

Company of Heroes - Strhující strategie

17. 1. 2007

Sdílet

S válečnými strategiemi se sice v posledních letech roztrhl pytel, ale přesto se čas od času i v tomto žánru objeví svěží vítr a nové nápady. Vynikající zobrazení druhé světové války přináší titul Company of Heroes.

Skutečně není lehké přijít v oblasti válečných strategií s něčím novým. Titul Company of Heroes to dokázal, i když na první pohled může vypadat jen jako „další“ strategie v dlouhé řadě. Začínáme totiž obligátním Dnem D, vyloděním spojeneckých vojsk v Normandii...

I když tento veledůležitý moment druhé světové války zmapovali herní vývojáři snad tisíckrát, při vylodění v Company of Heroes si přeci jen všimnete několika odlišností. Tou naprosto nejzásadnější je chování vašich svěřenců. Své vojáky sice nemůžete ovládat po jednom muži, jen po skupinkách, ale to vůbec neznamená, že by se vojáci chovali nějak nerealisticky. Ba právě naopak. Šikovně se kryjí, při nepřátelské palbě se pokoušejí zalehnout a hráč dokonce díky zabarvení kurzoru pozná, jestli je pro ně vybraný úkryt vhodný či nikoliv. Tím to ovšem nekončí. Chrabří vojáci totiž mohou používat různé specialitky, zejména házet granáty či pokládat výbušniny, což se při prolamování nepřátelské defenzívy přímo znamenitě hodí.

Univerzální voják
Jelikož vaši muži mají celkem dobrý výcvik, poradí si i s jinými zbraněmi, nežli jsou ty v jejich základní výbavě. Sejmete partičku nepřátel, kteří disponují lehkým kulometem nebo pancéřovou pěstí, a můžete si těmito hračkami doplnit výbavu. Můžete ovšem ukořistit i těžký kulomet, který sice není schopný střelby hned, nýbrž ho musíte nejprve připravit do palebné pozice, ale o to ničivější jsou následky jeho práce... a nebo můžete zabrat protitankové dělo... a nebo protiletadlový „Flak“. Možností je zkrátka spousta.

Pokud jste fanoušky vojenské techniky, přijdete si na své i vy. Vaše jednotky se totiž dělí v podstatě do tří kategorií – pěchota, výsadkáři a stroje. A ač vaši muži hrají opravdu důležitou roli, dojde samozřejmě i na tanky, děla, džípy a další vehikly. Jejich ovládání je o něco těžkopádnější nežli v případě pěšáků a občas si navzájem překáží, ale to je jedna z mála drobných výtek k jinak úžasné hře.

Povedený mix
Company of Heroes je zajímavým mixem, který bere nápady a postupy z mnoha jiných her. I když je hlavní důraz kladen na bojovou část, tak jako třeba v titulech Blitzkrieg a Codename: Panzer s. Zároveň se ovšem dočkáme i stavění důležitých budov, tak jako v mnoha „klasických“ realtimovkách. Potřebné zdroje se přitom netěží, ale získávají zabíráním strategických bodů, podobně jako třeba ve Warhammer 40.000. A aby těch srovnání nebylo málo, čeká na nás i globální vylepšení podobné specialitám v Battle for Middle-earth...

Základem úspěchu v každé z patnácti misí je zabírání jednotlivých sektorů. Ovládnutí celého území sice nemusí být primárním ani sekundárním úkolem, nicméně obsazováním území zabíráte výše zmíněné strategické body, čímž si zajišťujete přísun důležitých surovin – paliva, munice a lidí. Tyto suroviny sice většinou nespotřebováváte přímo (čili třeba střílet a jezdit tankem můžete, i když nemáte zajištěn přísun munice a paliva), ale jsou potřeba pro stavění budov, produkci jednotek a nákup vylepšení.

Kasárna i kulometné hnízdo
Tyto činnosti přitom probíhají poměrně klasickým způsobem. Základním opěrným bodem je hlavní stan, který na začátku některých misí již máte, jindy jej musíte pomocí ženistů vytvořit z vhodné budovy. Dále asi budete pokračovat tím, že postavíte kasárna, stan první pomoci, dílnu na výrobu lehkých vozidel... a tak dále, a tak podobně. Všechny budovatelské kejkle obstarají ženisté, ale i některé další pěší jednotky mohou alespoň v malém rozsahu přiložit ruku k dílu a postavit třeba zátarasy, použít pytle s pískem k vytvoření krytého palebného postavení, nastražit pár min...

Mise jsou poměrně dynamické a opravdu jen málokdy máte čas na ničím nerušenou výstavbu základny a následné vytvoření ideálního vojska a vydrcení pasivního nepřítele. Takhle to v Company of Heroes nefunguje. Velikost vaší armády je totiž limitovaná a ani budování základny se neobejde bez problémů – jednak vám nepřítel bude dost zatápět i u hlavního stanu (alespoň tedy při volbě vyšší obtížnosti), a za druhé není zase tak lehké udržet všechny sektory; což je klíčové o to více, že pro jejich využití co se zdrojů týče musí být propojené se základnou. A pokud nepřítel tento řetěz přeruší, přestanou vám do základny proudit suroviny. A nemáte-li suroviny, nevyprodukujete nové tanky... a už se vezete. Company of Heroes zkrátka vyžaduje rychlou reakci na aktuální stav a neustálou činnost. A konec konců i tím se liší od mnoha podobných her.

Rozmanité mise
Zadání misí je poměrně rozmanité a často se mění i v průběhu scénáře. Někdy budete „jen“ dobývat dané pozice, jindy se naopak připravíte na nepřátelský útok a pak se budete obranných pozic držet zuby nehty, nechybí ani přepad konvoje nebo infiltrace nepřátelského území s několika málo pěšími oddíly. Singleplayerová kampaň vám bohužel dá zakusit pouze hraní za Spojence (což je druhá a vlastně i poslední drobná výtka ke hře). Že by otevřený prostor pro vytvoření druhého dílu? Je to možné. Každopádně i za německá vojska si můžete zahrát, a to v samostatných bitvách, jak pro jednoho hráče proti počítači, tak v multiplayerovém režimu.

Technické zpracování je hodně dobré, a grafika (máte-li dostatečné hardwarové vybavení) vás opravdu dostane. Prostředí vypadá skutečně a uvěřitelně, a hlavně v něm platí fyzikální zákony. Což znamená třeba realistické borcení budov, možnost ničení většiny překážek pomocí tanků, rag-doll efekty při odhození vojáka výbuchem... Muži a stroje vypadají také pěkně, u vojáků pak potěší široká škála animací. Na velmi dobré úrovni je i ozvučení, i když grafika je o stupeň výše. A co je nejdůležitější – titul se opravdu skvěle hraje. Strhující strategie Company of Heroes je rozhodně jedním z nejlepších titulů tohoto roku.

Hodnocení: 9,4
Výrobce: Relic Entertainment
Vydavatel: THQ
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano

Vylepšování jednotek i armády
Ve válečných strategiích v poslední době bývá dobrým zvykem, že vojáci získávají zkušenosti a přecházejí do dalších scénářů. V Company of Heroes to platí tak napůl – zkušenosti získávají, ale do dalších misí přecházejí jen někdy, a to v případech, kdy je to logické. Když například v jednom scénáři obsazujete městečko a v následující misi jej bráníte proti německé protiofenzívě, máte k dispozici všechny muže z minulého boje.
Kromě vylepšování jednotek získáváte také celkové zkušenosti, tzv. „company points“, které pak můžete přeměnit v pořízení globálních specialit a vychytávek. Ty se dělí stejně jako vaše jednotky na pěší vojska, parašutisty a vehikly. Pořídit si můžete třeba rychlejší obsluhu stacionárních zbraní, schopnost posádek opravovat své stroje a podobně.

Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 774 Kč s DPH.

Byl pro vás článek přínosný?