Hlavní navigace

Cortana chce víc pomáhat s vyhledáváním

9. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia
Microsoft testuje novou vyhledávací funkci Cortany, která se postupně mění z virtuální asistentky na nástroj produktivity.

Virtuální asistentka Cortana od svého zrodu prošla několika změnami. Nový update, který je součástí Dev kanálu programu Windows Insider, repektive Preview Buildu 2070 vylepšuje její vyhledávací schopnosti.

Nový „file skill“ Cortaně umožňuje nacházet soubory v cloudu a lépe chápat, co vlastně hledáte. A pokud máte Windows 10 v květnové aktualizaci, některé z nových funkcí už jsou vám nejspíš k dispozici. Máte-li aktivováno rozpoznávání řeči, můžete se na Cortanu obrátit s žádostí, ať najde vaše „nedávné soubory“, na což by měly být odpovědí dva nebo tři soubory, s nimiž jste na počítači pracovali naposledy.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoftu jde v prvé řadě o to vyladit Cortanu tak, aby dokázala nacházet pracovní soubory na SharePointu či OneDriveu nacházející se v cloudu, dostupné skrze váš firemní účet (k němuž musíte být samozřejmě přihlášeni). Účastníkům Insider programu, kteří mají k dispozici Dev kanál, Microsoft doporučuje otestovat funkci několika odlišnými požadavky.

Například zadat Cortaně k vyhledání soubor jen dle části jeho názvu, dle jeho autora anebo dle typu. Z druhdy personální asistentky se tak postupně stává spíš nástroj produktivity, a pokud bude testovaná funkce uvedena zdárně do provozu, může uživatelům coby efektivnější alternativa k průzkumníkovi souborů ušetřit zase část práce i času.

Byl pro vás článek přínosný?