Hlavní navigace

Čtyři příkazy příkazového řádku, které by měl znát každý - 1.díl

15. 1. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Opravte si pomocí příkazového řádku připojení k Internetu, prozkoumejte nastavení napájení apod.

Klidně byste si mohli myslet, že příkazový řádek bude po 30 letech existence operačního systému Windows s grafickým rozhraním úplně zapomenut. Kupodivu to tak není a vězte, že k tomu existují docela pádné důvody. I přesto, že spoustu funkcionalit převzaly ikonky a dlaždice, stále existuje dost operací, které se na příkazovém řádku provedou daleko jednodušeji a rychleji – to ale není nic, co by nevěděl každý, kdo má jen trochu něco společného s informačními technologiemi.

Naprostá většina uživatelů se přitom vůbec nemusí nořit do hlubin příkazů příkazového řádku (pokud ale chcete, existuje referenční přehled příkazů, který Microsoft nabízí na této stránce), i přesto však existuje řada operací a úloh, které se budou hodit každému. Nepochybujeme o tom, že i vy máte nějaké oblíbené příkazy pro příkazový řádek!

Chcete-li spustit okno příkazového řádku, pak ve Windows 10 klepnhttp://pcworld.com/article/3149507/windows/how-to-sideload-extensions-in-microsoft-edge.htmlěte pravým tlačítkem myši na tlačítko Start a z místní nabídky vyberte příkaz Příkazový řádek. Ujistěte se, že k zařízení, které hodláte spravovat, máte oprávnění správce, abyste se vyhnuli problémům s nedostatečným oprávněním.

Je třeba v této souvislosti poznamenat, že brzy bude zřejmě ve Windows 10 příkazový řádek vytlačen rozhraním PowerShell, nicméně faktem zůstává, že vše, co použijete v příkazovém řádku, bude fungovat i v PowerShellu.

1. Oprava nefunkčního připojení k Internetu: příkaz ipconfig

Pravděpodobně každý počítačový technik, který řeší problém s konektivitou do Internetu, nejprve provede opravu připojení do počítačové sítě. Tato operace se sice dá provést v grafickém rozhraní, nicméně pomocí příkazového řádku je to daleko snazší. Stačí zadat příkaz ipconfig /release, kterým se připojení uvolní, tj. zruší (proto tento příkaz nepoužívejte, pokud musíte být připojeni k Internetu). Poté zadejte příkaz ipconfig /renew, které zajistí připojení k Internetu s novou IP adresou.

Opravu připojení do Internetu provedete velmi snadno pomocí příkazu ipconfig

Pokud zadáte příkaz ipconfig bez parametrů, zobrazí se podrobné informace týkající se internetového připojení. Zřejmě nejužitečnějším údajem je v tomto výpisu IP adresa výchozí brány, která představuje IP adresu vašeho směrovače. Zadáte-li tuto IP adresu do internetového prohlížeče, zobrazí se vám rozhraní pro konfiguraci tohoto směrovače.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?