Hlavní navigace

Čtyři způsoby, jak instalovat Windows 11

13. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft nabízí čtyři způsoby, jak nainstalovat Windows 11. Je to otázka pár minut.

Windows 11 jsou venku a chcete-li, můžete si je hned stáhnout. Co možná nevíte, lze to udělat čtyřmi různými způsoby, přičemž každý má své pro a proti. Pojďme si je probrat podrobněji.

Avšak ještě než se do stahování pustíte, ujistěte se, že máte odpovídající hardware. Stažení a instalace Windows 11 je dle nás sice bezpečná, vždy ale existuje určité riziko, že se něco pokazí. Proto před zahájením procesu doporučujeme zálohovat alespoň ty nejdůležitější soubory.

A pro jistotu také připomínáme, že verze Home vyžaduje oficiální Microsoft účet. Chcete-li tedy pracovat jen s lokálním neboli offline účtem, je třeba sáhnout po verzi Pro.

Čas, který stažení a instalace zabere, bude záviset na výkonu vašeho PC a také rychlosti internetu, zhruba hodina by však měla stačit.

Třeba je též 9 GB volného místa na disku a Windows 10 nejhůře ve verzi 2004. O hardwarových nárocích Windows 11 jsme se podrobněji rozepisovali už v minulosti, připomeňme tedy alespoň potřebu podpory specifikace TPM 2.0, byť přijatelná je též verze TPM 1.2.

Co se dozvíte v článku
  1. Čistá instalace vs. přírůstková aktualizace
  2. Jak nainstalovat Windows 11 prostřednictvím Windows Update
  3. Jak stáhnout Windows 11 prostřednictvím nástroje Installation Assistant
  4. Jak stáhnout Windows 11 prostřednictvím Create Windows 11 Installation Media Tool
  5. Jak stáhnout Windows 11 s ISO image diskem

Čistá instalace vs. přírůstková aktualizace

Instalace Windows 11 prostřednictvím Windows Update je tzv. přírůstkovou či inkrementální instalací, při níž je kód nového systému v zásadě přidán do počítače s nainstalovanými aplikacemi a uloženými soubory. Oproti tomu čistá instalace je instalací zcela od nuly.

Vzhledem k tomu, že Windows 11 ještě nejsou zcela optimalizované, doporučujeme právě čistou instalaci. V opačném případě nemusí být systém tak svižný. V případě čisté instalace je nutné zálohovat své soubory (ať už na externí disk či v cloudu) a počítat s tím, že veškeré aplikace budete muset reinstalovat.

Jak nainstalovat Windows 11 prostřednictvím Windows Update

Teď, když jsou Windows 11 venku, není nutné být součástí programu Insider, což byl ještě donedávna jediný způsob, jak si stáhnout Windows 11 ve verzi Insider beta. Dřív či později vás systém vyzve ke stažení Windows 11 prostřednictvím apelu ve Windows Update, případně se o jejich vyhledání můžete pokusit manuálně pomocí tlačítka Vyhledat aktualizace.

Ve Windows Update se také dozvíte, zda na vašem počítači jdou Windows 11 spustit. Pokud tuto nabídku nevidíte, můžete zkusit některý z dalších tří způsobů.

Jak stáhnout Windows 11 prostřednictvím nástroje Installation Assistant

Windows 11 Installation Assistant je prakticky stejný nástroj jako níže popsaný Create Windows 11 Installation Media Tool. Oba mohou posloužit tehdy, jestliže Windows Update aktualizaci nenabízí a také tehdy, kdy chcete aktualizovat více počítačů.

Sice jsme metodu nezkoušeli kompletně, zdá se však, že Installation Assistant nestahuje aktualizaci na pozadí jako Windows Update, ale proces si musíte „vyčekat“. V důsledku by se však instalace nijak lišit neměla.

Jak stáhnout Windows 11 prostřednictvím Create Windows 11 Installation Media Tool

Create Windows 11 Installation Media Tool je skvělý, jestliže chcete aktualizovat víc než jeden počítač. Rozdíl přináší ten, že nástroj můžete využít ke stažení a rovnou i vypálení instalace na DVD nebo USB klíč, který však musí mít kapacitu alespoň 8 GB.

Zvolit si můžete jazyk, edici a architekturu. Pak už stačí jen restart a instalace nového systému začne automaticky. Pokud ne, nabízí nástroj návod, jak upravit nastavení BIOSu či UEFI, aby instalace mohla proběhnout.

soutez_casestudy

Jak stáhnout Windows 11 s ISO image diskem

Stažení ISO souboru systému umožňuje jeho spuštění jako jakýkoliv jiný dokument z externího disku. Chcete-li, můžete využít též DVD nebo USB klíč, což však s Windows 11 (ani s Windows 10) není třeba.
Jednoduše klikněte pravým tlačítkem na ISO soubor a zadejte instalaci. Windows k souboru přistoupí jako k virtuálnímu DVD a instalace může začít.

Pokud jste však ISO soubor nestáhli přímo ze stránek Microsoftu, buďte obezřetní. (Microsoft na svých stránkách případně nabízí instrukce, jak autentičnost ISO souboru ověřit.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku