Hlavní navigace

Datové služby podle preferencí zákazníka – smysl dávají menší regionální datová centra i cloud

4. 12. 2018

Sdílet

 Autor: IDG
Obchodní ředitel Českých Radiokomunikací pan Miloš Mastník odpovídal na otázky šéfredaktora Computerworldu Radana Dolejše na téma lokálních datových center.

České Radiokomunikace (CRA) na podzim letošního roku otevřely další regionální datové centrum, tentokrát v Moravskoslezském kraji – Ostravě Hošťálkovicích. Ostatní regionální datová centra CRA jsou v Pardubicích, Zlíně a Brně. CRA naplňují svou strategii v rámci budování datových center. Ta menší, lokální, dávají smysl pro zákazníky, kteří potřebují a chtějí mít větší kontrolu nad svými daty. Jiné firmy zase dávají přednost vysoce zabezpečeným cloudovým službám CRA. Při nastavení a poskytování služeb CRA vždy přihlížejí k preferencím zákazníka.

V rámci strategie výstavby datových center vycházejí CRA vstříc zákaznickým potřebám. Pro 76 % společností v segmentu SME, oslovených v rámci výzkumu CRA (výzkum provedla v září 2018 agentura XACT na vzorku 200 firem), je při výběru poskytovatele důležitá lokalita fyzického uložení dat. Lokalita uložení je důležitá zejména z pohledu bezpečnosti. Pro 72 % dotazovaných je možnost umístění dat přímo v regionu zákazníka motivátorem pro využití poskytovatele, který toto nabízí.

Je tedy zřejmé, že mnohé firmy upřednostňují pro svou infrastrukturu datové centrum, které je jim fyzicky blízko. Bezpečnost dat je na prvním místě – k důvodům preference lokálních datových center patří možnost fyzického přístupu k vlastním serverům, ať už pro případ nenadálých problémů nebo jen z důvodu kontroly. Dalším důvodem je také minimalizace zpoždění při přenosu dat. Pro řadu firem je důležitý vztah s lokálním dodavatelem nebo s jeho lokálními reprezentanty, který je pro ně určitou zárukou, že je nenechá na holičkách.

„Našim zákazníkům v regionech chceme nabídnout nejen kvalitní telekomunikační infrastrukturu, ale také spolehlivý server housing, ať už hledají záložní lokalitu nebo chtějí své ICT umístit do dlouhodobě provozně spolehlivých a zabezpečených objektů CRA,“ dodává obchodní ředitel CRA Miloš Mastník.

CRA nabízejí svým zákazníkům v regionech stejný standard jako u datového centra v Praze na Žižkově – DC Tower, tedy dvě nezávislé trasy napájení, datovou konektivitu od více providerů, diesel agregát nebo nonstop ochranku. Často také zákazníci datacenter využívají i jiné služby (např. konektivitu).

Nová datová centra lze pochopitelně budovat na zelené louce, v některých případech lze ale s výhodou využít i stávající zabezpečené objekty. Druhý případ nabízí možnost budovat rychleji a nákladově efektivněji. A touto cestou se vydaly i CRA.

„Nemá smysl dělat veliké projekty postavené na zelené louce. Menší projekty, navíc v objektech, které již máme k dispozici po ukončení analogového vysílání, nám však smysl dávají a registrujeme poptávku,“ říká Miloš Mastník.

CRA v současné době provozují velké datové centrum DC Tower v Praze na Žižkově, záložní datové centrum v Praze na Strahově a 4 regionální datová centra. Celkově se jedná o aktuální kapacitu 400 obsazených racků (včetně kapacity vyhrazené pro cloud CRA). Regionální datová centra mají kapacitu zhruba 20 – 30 serverových racků. V budování nových kapacit budou CRA pokračovat i v roce 2019. Plánují se další dvě regionální centra a výstavba nového sálu v DC Tower o kapacitě 160 racků. Plávaná celková kapacita je pak 800 racků.

Část kapacit datových center CRA je vyhrazena pro vlastní cloudové služby. CRA nabízejí svým zákazníkům služby typu IaaS (Infrastructure as a Service), postavené na technologii VMware, ale i škálovatelné cloudové služby na bázi technologie OpenStack.

CRA Business Cloud (IaaS) umožňuje zákazníkům využívat neomezené množství výpočetního výkonu – při zajištění vysoké dostupnosti a bezpečnosti firemních dat. Tyto služby nejčastěji využívají středně velké a velké firmy, nebo státní správa. Dále firmy, které nemají vlastní IT oddělení, firmy, které se zabývají vývojem softwaru a softwarových aplikací nebo reklamní a marketingové agentury. V rámci služby CRA Business Cloud navíc zákazníci od minulého roku mohou využívat model, který kombinuje vlastnosti elasticity cloudu založeného na principu Pay-As-You-Go, kdy zákazník platí podle reálného využití služeb a současně disponuje oddělenou infrastrukturou s odlišným nastavením a úrovní izolovanosti, jako v případě privátního prostředí. Toto řešení je vhodné pro provoz citlivých, náročných a exponovaných aplikací a ukládání citlivých dat a osobních údajů.

Cloudové služby na bázi OpenStack (CRA Media Cloud a CRA Web Infrastructure) se vyznačují flexibilitou a možností škálování – cloudová infrastruktura reaguje na aktuální vytížení. Umí automaticky zvýšit nebo snížit množství paměti, výpočetních jader a diskového prostoru, kdykoliv daný projekt nebo aplikace potřebují. Škálovatelný cloud je pak například doporučovaný pro firmy, které ne vždy využijí stejný výkon a kapacitu – například při sezónním výkyvu množství zákazníků a uživatelů. Nejčastěji se jedná o e-shopy, mediální domy, média, která například pracují s videoobsahem apod.

„Za dobu, co provozujeme cloudové služby, které jsou škálovatelné, jsme ušetřili starosti a dost možná i finance řadě e-shopů, které před Vánoci mají tu největší sezónu. Není nic horšího, než když během předvánoční nákupní horečky e-shop nezvládne nápor a prostě spadne. A my víme, že se tomu dá vyhnout,“ dodává Miloš Mastník.

soutez_casestudy

Českým Radiokomunikacím i jejich zákazníkům dávají služby datových center i cloudové služby smysl. Je důležité vždy správně vycítit potřebu konkrétního zákazník a nabídnout mu takovou službu, která je pro něj vhodná.

Byl pro vás článek přínosný?