Hlavní navigace

Dejte linuxové distribuci Ubuntu vzhled Windows 7 - 1. díl

23. 3. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Patříte-li spíše mezi konzervativní jedince, za nic na světě se nechcete vzdát svého důvěrně známého grafického rozhraní z Windows 7 a chtěli byste jej i na počítačích s jiným OS, pak máme pro vás řešení v podobně redesignovaného Ubuntu Linux.

Nové rozhraní použité ve Windows 8, které je založeno na dlaždicích, dalo již pomalu tradičnímu a důvěrnému známému vzhledu Windows zcela nový náboj. Ten byl dokonce tak silný, že řada uživatelů, kteří dosud používali Windows ke své plné spokojenosti, začali vyhrožovat, že raději přejdou na úplně jiný operační systém, jen aby se nemuseli učit pracovat v novém "moderním" rozhraní od Microsoftu.

Pokud byste takto uvažovali i vy, pak vězte, že v okamžiku, kdy se takto skutečně rozhodnete, se stejně tak jako tak ocitnete v cizím prostředí. Instalace v podstatě jakéhokoliv operačního systému je dnes v současnosti poměrně jednoduchou záležitostí, na druhou stranu daleko obtížnější bude zvyknout si na jiné prostředí, a to i tehdy, když budete používat i tak srovnatelně uživatelsky přívětivé operační systémy, jako je kupříkladu Ubuntu Linux.

Linux naštěstí patří mezi ty operační systémy, které se dají velmi pružně modifikovat – daleko lépe než kupříkladu Windows. Pokud tedy máte vy sami problém s vlastním přechodem na jiný operační systém (nebo s přechodem na Ubuntu u počítače vašich rodičů), můžete si naštěstí tento operační systém vyladit tak, aby byl takřka totožný s prostředím Windows, na něž jste byli celou dobu zvyklí.

CS24

V tomto článku vám představíme dva způsoby. První varianta využívá standardní pracovní plochu Ubuntu s názvem Unity, díky čemuž bude Ubuntu přibližovat vzhledu operačního systému Windows, zatímco druhá varianta bude o něco pracnější a bude vyžadovat jiné rozhraní pracovní plochy, nicméně poskytne vám prakticky dokonalou napodobeninu operačního systému Windows.

V příštím díle se podíváme na to, jak se dá využít flexibility Ubutu pro přeměnu uživatelského rozhraní do podoby Windows 7. Zároveň zjistíme, jak snadná je proměna vzhledu s pomocí okna terminálu a těch správných příkazů.

Byl pro vás článek přínosný?