Hlavní navigace

Dejte linuxové distribuci Ubuntu vzhled Windows 7 – 2. díl

24. 3. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V dnešním díle se podíváme na to, jak se dá využít flexibility Ubutu pro přeměnu uživatelského rozhraní do podoby Windows 7. Zároveň zjistíme, jak snadná je proměna vzhledu, když použijeme okno terminálu a ty správné příkazy.

Také se znepokojením sledujete, jakým směrem se vyvíjí operační systémy Microsoftu, konkrétně nová Windows 8? Pokud patříte spíše mezi konzervativní jedince a za nic na světě se nechcete vzdát svého důvěrně známého grafického rozhraní z Windows 7 a chtěli byste jej mít i na počítačích s jiným operačním systémem, pak máme pro vás řešení. Je jím operační systém Ubuntu Linux předělaný do podoby Windows 7.

1. dílÚvod

 

Vytvoření linuxové distribuce Ubuntu ve stylu Windows 7

 

Výchozí pracovní plocha Ubuntu je prázdná a Windows se příliš nepodobá

Je třeba hned na začátku přiznat, že výchozí pracovní plocha operačního systému Ubuntu s názvem Unity je možná úhledná a vůbec vypadá pěkně jako taková, nicméně bohužel nepatří zrovna mezi ta prostředí Linuxu, která by se dala právě snadno konfigurovat. Panely, které se nacházejí v horní a v levé části obrazovky jsou zde pevně zakotveny a nelze je nikam přesunout. Nicméně prostředí Unity poněkud flexibilní je, a pomocí několika nástrojů, které jsou součástí operačního systému Linux, se dá nastavit tak, aby vypadalo téměř stejně jako prostředí Windows 7.

Jen na okraj: všechny následující tipy byly testovány na operačním systému Ubuntu 12.10, který byl v době psaní tohoto článku nejaktuálnější verzí této distribuce.

CS24

V následujícím textu budeme používat příkazy, které se budou zapisovat do okna terminálu. Pokud s operačním systémem Linux začínáte, nemějte obavy – díky skvělému příkazovému řádku, který je součástí operačního systému Linux, se vám budou příkazy, jež se budou používat v tomto či podobných článcích, zadávat velmi snadno. Výhodou je, že namísto zdlouhavého popisování postupů, abyste klepli nejprve sem a poté tam, postačí, když zkopírujete a následně do okna terminálu vložíte níže uvedené příkazy a vše potvrdíte stiskem klávesy Enter.

V následujícím díle tohoto seriálu stáhneme a následně nainstalujeme do operačního systému Ubuntu balíček s motivem Windows 7. Poté tento motiv použijeme i pro ikony, okraje okna a pro widgety.

Byl pro vás článek přínosný?