Hlavní navigace

Dell EMC VxRail a VMware pro hyperkonvergovanou infrastrukturu

5. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Dell
Technologie Dell EMC VxRail byla jako samostatný produkt uvedena na trh v roce 2016. Od začátku je vyvíjena v úzké spolupráci s VMwarem, čímž se odlišuje od konkurenčních řešení pro hyperkonvergovanou infrastrukturu (HCI). Vývoj úspěšně pokračuje i v současnosti.

VxRail jako deštník

VxRail je software, který jako deštník zastřešuje systémy pro virtualizaci VMware vSphere, vSAN a NSX a rovněž využívá vCenter Server. Výhodu tohoto řešení představuje velmi těsná integrace VxRail s prostředím VMware, jež většinu činností přenáší do VxRail Manageru. Výrazným způsobem se tak zjednodušuje správa celé hyperkonvergované infrastruktury od počáteční instalace přes běžnou správu až po migraci na nový hardware. VxRail software jako takový není samostatným produktem, ale je součástí tzv. VxRail appliance.

V tomto kontextu je appliance běžným serverem, v němž je integrováno softwarové vybavení: hypervizor ESXi, VxRail Manager, vCenter Server a dále volitelné komponenty jako například Tanzu nebo VMware Cloud Foundation. Současné modely VxRail běží na serverech Dell EMC PowerEdge. Appliance obsahuje pouze komponenty certifikované pro VxRail, což představuje jeden z významných přínosů technologie. Díky tomu odpadá starost s ověřováním různých verzí driverů, firmwaru, doplňků při upgradech a podobně. Dell EMC již upgrady distribuuje ve formě předem připravených a ověřených softwarových balíčků, jejichž aplikaci pak zajistí VxRail Manager. 

Jednou z posledních novinek je integrace VxRail s VMware Cloud Foundation (VCF). VCF platforma využívá komponenty softwarově definovaného datového centra (SDDC): vSphere, vSAN, NSX a vRealize Suite. Představuje tak cestu ke stavbě hybridních cloudových řešení; ve spojení s VMware Tanzu pak nabízí správu prostředí Kubernetes. Integrace s VxRail spočívá ve vzájemném propojení VCF SDDC Manager s VxRail Manager, kdy SDDC Manager využívá VxRail API ke spojení cloudové i HCI vrstvy do jedné entity. 

Úspora na licencích s procesory AMD

Samozřejmě, že každá IT infrastruktura vyžaduje na nejspodnější vrstvě i technické vybavení, ať už to jsou servery, síťové přepínače, datová úložiště, systémy napájení a další. Servery patří mezi univerzální systémy a v našich běžných prostředích software běží na procesorech výrobců Intel a AMD.

Spojení VxRail s procesory AMD EPYC přináší ve srovnání s poslední řadou Intel Ice Lake řadu výhod. Z analýzy „tabulkového“ výkonu na úrovni procesorů a paměti (výsledky publikované na www.spec.org, konkrétně test SPEC CPU 2017) je zřejmé, že parametry jako taktování nebo počet a rychlost paměťových sběrnic jsou porovnatelné. Procesory AMD však těží zejména z vyššího počtu jader na jednom socketu (zde socket<->procesor). A je zřejmé, že dvousocketový server s Intel Ice Lake lze nahradit jednosocketovým serverem s AMD EPYC bez ztráty výkonu na procesoru. Bonusem tohoto řešení je nižší cena za samotný hardware. Navíc je třeba mít na paměti, že jak VMware vSphere, tak vSAN a nakonec i samotný VxRail HCI se licencují na osazené sockety. Nutno podotknout, že do počtu 32 jader na socket; při vyšším počtu jader je třeba počet licencí zdvojnásobit, ale toto pravidlo platí pro oba výrobce procesorů. A právě nižší nutný počet licencí značně redukuje pořizovací náklady i budoucí výdaje při prodloužení podpory na software.

Servery Dell s procesory AMD EPYC

Portfolio Dell EMC VxRail nyní zahrnuje dva modely s procesory AMD EPYC:

E665/F/N: hardware 1U 1S server R6515 ve variantě Hybrid/All Flash/NVMe podle typu paměťových médií. Nejmenší počet jader podporovaných procesorů je osm, maximální počet je 64. Server nelze osadit druhým procesorem.

P675F/N: hardware 2U 1S server R7515, tentokrát ve variantě All Flash/NVMe, bez podpory rotačních disků. Tento typ obsahuje více diskových pozic a více typů procesorů, zejména s vyššími počty jader, ale maximum zůstává na 64 jádrech. Dále je zde podpora karet GPU. Opět jde o čistě jednosocketový server. 

soutez_casestudy

Pokud řešíte otázku, jakým způsobem definovat datové centrum a rozhodujete se pro variantu privátního nebo hybridního cloudu, spojení Dell EMC VxRail a VMware VCF je ta správná cesta. 

Autorem článku je Martin Joniak, presale & technology consultant divize Dell Technologies, Tech Data – A TD SYNNEX Company. 

Autor: Dell

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku