Hlavní navigace

Divize Windows vykázala nejnižší tržby za poslední 4 roky

21. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Podíl divize Windows na celkovém zisku Microsoftu podle nově zveřejněných informací v uplynulém čtvrtletí klesl na čtyřleté dno, pravděpodobně kvůli očekávanému vydání Windows 8.

Divize Windows a Windows Live zaznamenaly během července, srpna a září tržby ve výši 3,2 miliardy dolarů, což je meziroční pokles o 33 %. Stejně jako v uplynulých čtvrtletích, i nyní podle Microsoftu za slabými tržbami stojí pokles v prodejnosti počítačů. „Kromě špatné ekonomické situace po celém světě OEM přestali investovat do počítačů s Windows 7, jelikož očekávají příchod Windows 8,“ uvedl Peter Klein, finanční ředitel Microsoftu.

Pouze v posledním měsíci uplynulého čtvrtletí se tržby Windows začaly opět zvedat, to však zapříčinili výrobci počítačů, kteří začali hromadně nakupovat licence Windows 8. Představitelé Microsoftu se na čtvrteční konferenci ani nezmínili o tom, kolik počítačů se vlastně za uplynulé čtvrtletí prodalo - podle analytiků jsou totiž počty až příliš „depresivní“. Ze statistik společnosti Gartner vyplývá, že prodej PC poklesl ve třetím čtvrtletí roku o 8,3 %, IDC pak uvádí 8,6% pokles.

Windows se tak ve třetím čtvrtletí roku podílely na celkových příjmech Microsoftu ve výši 16 miliard dolarů pouhými 20,3 %, což je nejnižší podíl za poslední čtyři roky. Ještě před rokem Windows přispívaly k celkovým příjmům Microsoftu 28 %, po vydání Windows 7 v roce 2009 pak přinášely do pokladny 36,3 % celkových tržeb. Dobrou zprávou pro společnost je, že prodej Windows 8 OEM ve třetím čtvrtletí tohoto roku ve srovnání s tím samým čtvrtletím před vydáním Windows 7 vzrostl o 40 %.

Microsoft vydá Windows 8 a Windows RT určené pro tablety příští pátek 26. října. „Šestadvacátý říjen pro nás znamená začátek cesty, kterou podnikneme spolu se svými partnery a vývojáři,“ řekl Klein. „Náš společný úspěch bude časem zcela evidentní, jelikož změníme způsob, jakým lidé přistupují k technologiím.“ S vydáním Windows 8 by se Microsoft měl stát méně závislým na prodejích počítačů. „Windows 8 nebudeme již dále srovnávat s počítačovým trhem, jelikož Windows 8 budou platformou určenou pro širokou škálu různých zařízení.“

„Úspěch Windows 8 nebude tak rychlý, jak si Microsoft myslí. Uživatelé budou stále ještě hojně využívat starší verze Windows. Velké společnosti začnou Windows 8 používat asi dva roky po jejich uvedení na trh,“ řekl Alan Krans, analytik společnosti Technology Business Research, podle kterého se Microsoft nyní musí se svým novým OS prosadit především u běžných uživatelů. „V krátkém období pocítí Microsoft největší růst na mobilních zařízeních a tabletech,“ dodal Krans.

Byl pro vás článek přínosný?