Hlavní navigace

Doba pro Google GDrive již uzrála

10. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
Google podle zpráv z jeho oficiálních blogů chystá velmi brzy spuštění cloudového datového úložiště, kterému se už zhruba pět let obecně říká GDrive.

Nový produkt, který pravděpodobně ponese označení „Google Drive“, bude k dispozici všem uživatelům zdarma, pokud jim na data stačí 1 GB volného místa. Další prostor bude možné přikupovat za velmi příznivé ceny, pravděpodobně kolem čtvrtdolaru ročně za každý další gigabajt. Protože se jedná o nadstavbu nad stávající aplikací „Dokumenty“, bude velikost jednoho souboru omezena na 250 MB. Služba by měla být k dispozici i pro všechny uživatele Google Apps.


Předpokládá se, že Google nabídne aplikace pro osobní počítače i smartphopny, které sdílení dat mezi různými zařízeními ještě více usnadní. Potom by byl přenos fotografií nebo videa pořízených v mobilu do počítače velmi jednoduchý. Google už si některé funkce vyzkoušel například při propojení Picasy s přístroji používajícími Android. Podobně lze také nahrávat z mobilu dokumenty.

soutez_casestudy


Google Drive nevstupuje na zelenou louku. Uživatele už delší dobu obhospodařuje propracovaná služba Dropbox, která nabízí výše zmiňovanou funkcionalitu včetně spolupráce se smartphony. Nicméně její cenová politika přece jen favorizuje Google. Pokud ji Dropbox po vstupu silného konkurenta nepřehodnotí. Mnohem více volného místa nabízí SkyDrive od Microsoftu, jehož celková kapacita 25 GB zdarma daleko zastiňuje všechny ostatní. I Microsoft již podporuje mobilní zařízení. Nenabízí ovšem tak silnou integraci s osobními počítači a hlavně všemi důležitými operačními systémy. Dropbox nabízí klienty nejen pro Windows, ale i pro Mac OS X a Linux.


Není jasné, jestli Google Drive umožní přístup k existujícím dokumentům ve službě Dokumenty. A pokud ano, jestli se jejich objem bude počítat do celkového obsazeného místa. To vše se pravděpodobně dozvíme velmi brzy.

Byl pro vás článek přínosný?