Hlavní navigace

Dotcom chce propojit Nový Zéland s USA druhým kabelem

5. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Dmitry Pichugin - Fotolia.com
Zakladatel serveru Megaupload chce na dno Pacifiku položit internetový kabel a zajistit tak hladký provoz svých nových projektů.

Kim Dotcom Computerworldu řekl, že tak nečiní z lásky k Novozélanďanům, kteří jsou v současné době s okolním světem spojeni jediným kabelem Southern Cross Cable vedoucím přes Havaj do Kalifornie, jejž provozuje společnost Telecom, ale čistě z obchodních důvodů. Jeho nové projekty totiž budou muset uspokojit milióny potenciálních zákazníků po celém světě.


Dotcom v posledních dvou týdnech spustil testování dvou nových cloudových projektů. Prvním z nich je Me.ga, datové úložiště, které by v podstatě mělo nahradit americkými úřady vyřazený Megaupload. Tím druhým je pak Megabox, se kterým se chce Dotcom zaměřit pouze na hudbu. Datová centra Dotcom umístil právě na Nový Zéland, kde v současné době pobývá a jehož občanství získal. Věří, že se jím budou inspirovat také ostatní obchodní subjekty a zvolí si Nový Zéland jako základnu pro své cloudové služby.


„Je zde čistá a levná energie, která je u datových center největší nákladovou položkou. Díky vlastnímu kabelu, levné energii a konektivitě by Nový Zéland mohl přilákat zahraniční investory,“ plánuje Dotcom. Jen samotné služby Me.ga s Megaboxem podle něj budou do dvou let potřebovat přenosovou rychlost větší než 2 TB/s. Z toho důvodu se Dotcom rozhodl oživit někdejší plány na alternativní podmořské propojení Nového Zélandu s USA. Počítá s náklady kolem 400 miliónů dolarů.


„Vždycky jsem byl toho názoru, že Pacific Fibre by byl nejvýznamnější investicí zajišťující budoucí konkurenceschopnost Nového Zélandu,“ vysvětluje Dotcom důvody, proč se již před dvěma lety sešel se spoluzakladatelem a generálním ředitelem projektu Pacific Fibre Markem Rushworthem a zajímal se o jeho financování.

CS24


Právě kvůli nedostatku investic byl projekt prozatím odložen na neurčito. Pokud by Dotcom nezískal dostatečné množství finančních prostředků, má v plánu zažalovat vládu USA za vypnutí Megauploadu a potřebné peníze vysoudit. Pokud by se Dotcomovi povedlo projekt realizovat, chce dát novozélandským občanům k novému transpacifickému propojení volný přístup. Vládním a obchodním subjektům by kabel zpřístupnil za určitý poplatek.


Šéf Pacific Fibre Mark Rushworth se prý o Dotcomových plánech dozvěděl z médií, nicméně je připraven s ním o možné realizaci projektu jednat. Zároveň však uznal, že projekt s podporou Dotcoma by nemusel najít pochopení u amerických úřadů, které se stále snaží o jeho vydání. Vzhledem k tomu, že je projekt pacifického kabelu delší dobu u ledu, je však rád za každou reakci.

Byl pro vás článek přínosný?