Hlavní navigace

Download Centrum - 3. týden

30. 1. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

DS Clock 2.2 - Hodiny na ploše


DS ClockJak již název napovídá, jsou DS Clock hodiny. Jedná se o kalendářní a časový modul americké firmy Duality Software, který přejímá časové údaje ze systému počítače, a tyto údaje zobrazuje v digitálním formátu na obrazovce monitoru. Avšak to, co a jak se to bude zobrazovat, je zcela v rukou uživatele. Tak lze například nastavit, že se bude zobrazovat třeba jen čas nebo pouze datum, či oba údaje současně, přičemž formát každého z obou údajů je zcela uživatelsky nastavitelný. Pro časový údaj lze nastavit 12 nebo 24 hodinový formát. K těmto základním informacím je možné přidávat další údaje, např. pořadové číslo dne i týdne.

Jestliže používáte současně plánovací program Calendarscope téže firmy, můžete si zde nechat zobrazovat záznamy, které jste v tomto plánovači vytvořili. Zobrazovaným údajům je možné definovat font, barvu a velikost, údaje mohou být rozděleny do více řádek, pak je lze zarovnat vlevo, vpravo a na střed. Všechny informace mohou být buď zasazeny do obdélníkového okénka, jehož velikost a barvu výplně lze definovat (zapnete-li k tomu volbu Show 3D border around the clock, obdrží okénko vzhled tlačítka), nebo můžete zobrazení okénka zrušit (volba Transparent) a údaje budou pak „viset“ samotné na ploše.

Program dovoluje vložit běžný text na libovolné místo v řetězci časových údajů, a tím tyto údaje obohatit o další informace. Pro vložení různých typů údajů, speciálních znaků a oddělovačů je zde připraveno 11 položek. Pozitivní při nastavovacích operacích je okamžitá změna finálního zobrazení při každé dílčí provedené úpravě, bez nutnosti klikat na nějaké tlačítko (např. Použít). V nastavení můžete rovněž zapnout volbu Always on Top, jež údaje na obrazovce udrží zobrazeny trvale, i když se přepnete do oken jiných aplikací. Celé informační uskupení je libovolně přemístitelné po ploše obrazovky pomocí myši.

DS Clock

Proti nechtěnému přesunutí aktuálně nastavené pozice je připraven příkaz Lock (zamknout). DS Clock by však nebyl „správnou“ časovou aplikací, kdyby nevydával doprovodné zvuky. Tak umožňuje nastavit „odbíjení“ každou celou hodinu, půlhodinu či čtvrthodinu, a to buď reálnými zvuky zvonů Westminsterského orloje, nebo výběrem libovolného zvukového souboru, který máte uložený na disku počítače. Zajímavá je možnost nastavení časového rozsahu, v němž se má odbíjení odbývat (např. 8-22 hod.), což je využitelné především v situacích, kdy pracujete na počítači v pozdních večerních či nočních hodinách, a nechcete zvuky DS Clocku rušit okolí.

Pomocí protokolu SNTP umožňuje také periodickou synchronizaci systémového času s atomovými hodinami 43 časových serverů 12 zemí světa, které můžete vybrat ze seznamu; definovat můžete i jiný časový server, znáte-li jeho potřebné identifikační údaje. Utilita je doplněna jednoduchými stopkami, které mají podobu minipřehrávače vybaveného základními ovládacími tlačítky. DS Clock pracuje ve všech verzích operačního systému MS Windows od 95 až po Vistu.


Domovská stránka: http://www.dualitysoft.com/dsclock
Cena: Freeware (zdarma)
Hodnocení: 70 %


Klady: Možnost zobrazit údaje s pozadím nebo bez, hodinové odbíjení
Zápory: Znaky "d", "m" a "y" v zadaných textových řetězcích interpretuje jako časové údaje




FTP Commander Deluxe 9.01 - Přenos souborů FTP


ftp commanderJiž z názvu jasně vyplývá, že FTP Commander je program pro přenos souborů mezi počítačem a vzdáleným serverem. Autoři programu zaručují kompatibilitu prakticky se všemi typy serverů. Rozhraní programu je obvyklé, dvě okna vedle sebe, jedno pro lokální počítač, druhé pro vzdálený server. Program vám umožní odesílat a stahovat jeden nebo více souborů a také celé složky i s podsložkami. Stejné možnosti jsou připraveny i pro mazání. Pro operace se soubory lze používat metodu Drag & Drop. Je vybaven vyskakovací nápovědou, přístup k příkazům je umožněn také přes kontextovou nabídku.

Pokročilí uživatelé mohou pracovat s programem pomocí příkazové řádky. Všechny příkazy a proběhlé operace mohou být zařazeny do souboru LOG. Soubory nebo složky si můžete zobrazit jako tabulky, seznamy nebo ikony. Zvolíte-li seznam, můžete jej řadit podle data, velikosti nebo názvu souboru, a to v obou oknech. Možné je použít filtraci (masku), potřebujete-li odeslat resp. stáhnout jen určitý typ souborů. FTP Commander vám umožní specifikovat složku na serveru, která se zobrazí po připojení, takže můžete rovnou spustit odesílání nebo stahování. Synchronizace složek místního a vzdáleného počítače je jednou z dalších schopností FTP Commandera.

Z pokročilých vlastností lze jmenovat zabezpečený přenos souborů pomocí protokolu SSH, schopnost zobrazit skryté serverové adresáře (odhalí je), pracovat s multisessions, obnovit kompletní přenosy souborů, jestliže bylo přerušeno spojení (už není třeba dohlížet na přenos souborů). Automaticky se znovu pokusí připojit k FTP serveru, jestliže se první pokus o připojení nezdařil. Když po nějakou dobu neprobíhá žádný přenos, servery obvykle přeruší spojení. FTP Commander však spojení dokáže udržet, a sice tím, že v pravidelných intervalech posílá na server výzvy k uchování spojení. Během přenosu mohou být soubory automaticky komprimovány do archivačního formátu ZIP. Nastaven může být ASCII nebo binární režim přenosu dat stejně jako pasivní nebo aktivní režim přenosu s tím, že FTP Commander dokáže tento režim automaticky zapnout/vypnout, je-li třeba.

ftp commander

FTP připojení (profilů) můžete vytvořit libovolné množství, na kterýkoli server se připojíte pouhým kliknutím myši na položku v seznamu serverů. FTP Commander byl přeložen do 24 jazyků včetně češtiny. Český překlad se v nabídce nachází dokonce dvakrát, jednou pod položkou cesky, po druhé jako czech. Doporučujeme vybrat czech, v něm je překlad rozhodně kvalitnější. FTP Commander pracuje ve Windows 98, ME, NT, 2000, XP, 2003 a Vista.

CS24


Domovská stránka: http://www.internet-soft.com
Cena: shareware 49,95 $
Hodnocení: 80 %


Klady: Pokročilé funkce, vyskakovací nápověda, čeština
Zápory: Dvě češtiny různé kvalitativní úrovně

Byl pro vás článek přínosný?