Hlavní navigace

Download Centrum - 46. týden

15. 12. 2009

Sdílet

V Download Centru pro vás každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

n.Track Studio 6.0.7 – multikanálový editor zvuku

NTS1n.Track Studio z italské dílny n.Track Software je software pro nahrávání a úpravu zvukových souborů v profesionální kvalitě. Za deset let vývoje se n-Track Studio přiřadilo k nejpopulárnějším programům ve své kategorii. Za to vděčí nabídce velkého rozsahu možností a funkcí a v neposlední řadě i kvalitně zpracovanému pracovnímu prostředí a příjemného a snadného způsobu ovládání. n.Track Studio není určeno přímo pro profesionály, ale pracovat s ním vyžaduje znalosti a zkušenosti v oblasti zpracování audia. Všech vlastností a funkcí editoru využijí opravdu jen ti nejzkušenější uživatelé.

Výčet funkcí, které jsou v n.Track Studiu k dispozici, je tak rozsáhlý, že není možné jej celý uvést. Zmíníme tedy jen některé, a to takové, o nichž se domníváme, že jim budou rozumět i uživatelé méně zkušení.

Základní vlastností n.Track Studia je schopnost pořizovat vícestopé nahrávky, přičemž počet stop, kterých můžete vytvořit, je limitován pouze hardwarovými možnostmi vašeho počítače. Obsah každé stopy můžete upravovat, přidávat rozličné efekty, stopy duplikovat a vzájemně mixovat. Program umí pracovat se živými vstupy, tzn., že můžete přímo nahrávat hlas či zpěv z mikrofonu, sólový part např. z elektrické kytary apod. Hotové dílo můžete nakonec vypálit na CD/DVD nebo vytvořit soubory ve formátu MP3.

Zvukové nahrávky mohou být uloženy na disk ve standardním formátu WAV, pro import a export zvukových souborů jsou podporovány formáty WAV, Wave64, MP3, WMA, MID, OGG, FLAC, AIFF, CDA, SNG a SGW, podporu importu a exportu umožňuje i vícestopým souborům EDL. Ve výčtu podporovaných nástrojů najdeme i pluginy DirectX, VST 2.x, VST 3 a ReWire.

Z editačních činností jmenujme schopnost provádění mixáže i během přehrávání a mixáž surroundu pro vytvoření zvukových projektů 5.1, 6.1 a 7.1 kanálové reprodukce. Zajímavostí je možnost zautomatizování některých efektů, např. postupné zesilování či zeslabování a automatickou hlasitost (automatické snížení hlasitosti ostatních stop při nástupu stopy se sólovým partem). Program nabízí rovněž vytvářet prolínačky mezi překrývajícími se částmi různých stop, ke každé stopě mohou být přidány efekty VST, VST3, DirectX a ReWire, výsledek můžete poslouchat v reálném čase. Využít lze rovněž nabídky nástrojů, jakými jsou např. měřiče úrovně RMS s indikací špiček, parametrický a grafický ekvalizér, spektrální analyzér, syntezátor bubnů. Hotovou skladbu můžete smíchat do jediného souboru WAV, nebo skladbu distribuovat na internetové stránky pomocí vestavěného MP3 kodéru.

n.Track Studio je optimalizovaný pro vícejádrové a hyperthreading procesory. Podporuje 16 a 24 bitové jedno i vícekanálové zvukové karty se vzorkovací frekvencí až 192 Khz. Použita může být více než jedna zvuková karta. Je kompatibilní se zvukovými ovladači Asio, WaveRT, WDM, DirectSound a MME, což ukazuje, že n-Track může pracovat prakticky s jakoukoli zvukovou kartou.Verze 6 doznala řadu zlepšení, z nichž lze vyzdvihnout zlepšení výkonu při nahrávání a přehrávání při nízkých úrovních, zrychlení základních editačních operací (kopírování/vyjmutí, vložení apod.), zrychlení při přidávání/odstraňování stop při zpracování živého vstupu a použití vícekanálové zvukové karty, byly sníženy nároky na použití systémových prostředků, využíváno je méně paměti a procesoru, program se nyní spouští rychleji než předchozí verze. Není už vyžadována instalace Microsft.NET, která, je-li již na počítači nainstalovaná, může být speciální volbou vyřazena z použití. Mohou být definovány externí zvukové editory, velikosti souborů jsou nyní vyjádřovány v GB, MB nebo KB v závislosti na objemu obsažených dat.

n.Track Studio pracuje v operačním systému Windows počínaje verzí 98 a konče Windows 7 (32 i 64 bitovými).

NTS2

Domovská stránka: http://ntrack.com
Hodnocení: 90 %
Cena: shareware 49,95 $
Klady: Příjemné pracovní prostředí, spousta užitečných funkcí, snadné ovládání.
Zápory: Vhodný pouze pro zkušené uživatele

 


 

Redsystem KIT 2010.2 – balík programů pro domácnost

KIT1Slovenská firma Redsystem Software nabízí pro domácí uživatele program, jenž obsahuje balíček pěti zajímavých, samostatných  prográmků, který nazvala Redsystem KIT 2010.2. Jednotlivé programy si můžete zakoupit samostatně po 6 €, cenově nejvýhodnější je však pořídit kompletní sadu za 10 €. Podívejme se nyní, jaké programy KIT obsahuje, a co nabízejí.

Listové obálky. V tomto programu si můžete tisknout adresy na poštovní obálky, zhotovit obaly na 8 a 12 cm CD/DVD, adresní štítky na obálky, popisovací štítky na snímací videokazety typu Digital 8, Video 8, Hi 8, MiniDV a na diskety formátu 3,5", zhotovíte si i vizitky. Pomocí tohoto programu si také můžete ukládat přístupová hesla k internetovým stránkám a vést si pracovní výkaz či vytvořit soukromý telefonní seznam. Ve všech oblastech je k dispozici řada nastavení, kterými si vzhled štítku či obálky včetně podmínek tisku upravíte podle vašich aktuálních představ a potřeb.

E-mail monitor Professional. Tento program je připraven ke zjišťování došlé nové e-mailové pošty ve vašem poštovním programu. Je schopný monitorovat až šest účtů najednou, interval kontroly lze nastavit v rozsahu od 1 do 59 minut. Jako výchozí poštovní program je přednastavený Outlook Express, můžete však použít, samozřejmě, i jiného poštovního klienta. Také si můžete nastavit vlastní zvukovou signalizaci, kterou je oznamována přijatá pošta. Počet přijatých e-mailů znázorňuje diody LED, což může být docela užitečná informace. Program spolupracuje s paralelním portem LPT.

Jukebox. Program funkčně napodobuje hudební automat, obecně známý pod názvem Jukebox, který po vhození mince přehraje zvolené skladby. Jukebox Redsystemu má v nabídce 4 režimy: Jukebox, náhodný výběr, rádio a vypnuto. Program skladby přehrává ve formátu MP3 a příp. zobrazuje zároveň obrázky z alba. Obrázky musí mít název "pic.jpg". Program se ovládá z klávesnice pomocí určených kláves.

NET Radio Rekorder. Podle tvrzení autora programu Ladislava Ševčíka nejlepší slovenský program na poslech internetového rádia a sledování televizních kanálů vysílajících přes internet. Za pomoci externího programu lze z něj i nahrávat. Obsahuje většinu slovenských a českých rádií a TV, v seznamu je zařazeno i přes 1000 zahraničních rádií a TV. Příjemné je, že můžete seznamy editovat, přidávat nové stanice, vytvářet vlastní seznamy. Spouštět i nahrávat stanice můžete v zadaném čase. Často používané nebo oblíbené stanice lze uložit do seznamu tzv. rychlých předvoleb, kterých je v NET Radiu k dispozici celkem 18, devět pro rádio, devět pro televizi. V možnostech NET Radia je i funkce PIP, která nabízí sledovat dva TV kanály najednou.

Super Online Tuner. Varianta NET Radio Rekorderu. Slouží k poslechu a nahrávání rozhlasových a televizních stanic, které vysílají přes internet. Hlavní okno programu je rozděleno na dvě části (poloviny), levá pro ovládání rádia, pravá pro televizi. Rozhlas i televizi lze dokonce poslouchat a sledovat najednou ve společném okně. Program lze ovládat mobilním telefonem přes rozhraní Bluetooth. Spouštění i nahrávání je také možné nastavit tak, aby se spouštělo v určitý čas. Rozhlasové vysílání lze nahrávat do formátu MP3, televizní vysílání do formátu ASF.

CS24

Program je nabízen pouze ve slovenském jazyce. Pracuje v operačním systému Windows všech verzí. Při instalaci programového balíku na verzi Vista doporučuje autor instalačnímu souboru nejdříve přidělit kompatibilitu s Windows XP. Kompletní programový balík je cenově nejvýhodnější a odpadá nutnost instalovat programy jednotlivě.

KIT2

Domovská stránka: http://www.kit.redsystem.sk
Hodnocení: 65 %
Cena: shareware 10 € za celý balík, 6 € za jednotlivé programy
Klady: Kvalitní programové rozhraní, zvláště modulů pro R a TV příjem
Zápory: Poněkud nesourodá skladba programů

Byl pro vás článek přínosný?