Hlavní navigace

DUEL: Internet Explorer 7 vs. Firefox 2

1. 1. 2007

Sdílet

Nejnovější verze internetových prohlížečů cd/dvd Právě nyní je ta nejvhodnější doba poslat svůj starý i...


Nejnovější verze internetových prohlížečů cd/dvd


Právě nyní je ta nejvhodnější doba poslat svůj starý internetový prohlížeč na zasloužený odpočinek. Firmy Microsoft a Mozilla, tvůrci internetových prohlížečů, které jsou hlavními aktéry v nadcházející válce prohlížečů, přišly totiž v říjnu prakticky ve stejnou dobu s nejnovějšími verzemi internetových prohlížečů Internet Exploreru (pro Windows XP) a Firefoxu. Oba produkty si beze sporu zaslouží pozornost, přičemž Internet Explorer 7 od minulé verze Internet Exploreru 6 pokročil o velký kus vpřed, zatímco Firefox v nové verzi 2 se stává stále mohutnější aplikací.
Firefox 2 v porovnání s předchozí verzí 1.5, která byla uveřejněna před rokem, neprošel žádnou výraznější změnou. Bylo provedeno pouze několik dílčích změn a vylepšení, které současné uživatele Firefoxu nijak nemile nepřekvapí. Mezi nejvýraznější novinky patří integrování nástroje proti phishingu, ostatní změny spočívají víceméně ve vylepšení stejných funkcí, které byly k dispozici již ve verzi 1.5 a jež jsou nově součástí i Internet Exploreru 7. Konkrétně verze 2 Firefoxu vylepšuje prohlížení internetových stránek v záložkách, nabízí podporu kanálů RSS a rovněž vylepšuje správu doplňků. Bohužel i dnes na internetu ještě naleznete spoustu stránek napsaných pouze pro Internet Explorer, které ve Firefoxu 2 zrovna nijak báječně nevypadají. Tento problém ale můžete vyřešit instalací doplňku, který umožní takovou stránku zobrazit v Internet Exploreru naším oblíbeným doplňkem pro tyto případy je IE View, který naleznete , popřípadě si jej můžete stáhnout na internetové adrese https://addons.mozilla.org/firefox/35 (ie_view-1.3.1-fx+mz.xpi, 61,4 KB). naleznete i samotný Firefox 2, popřípadě si jej můžete stáhnout na internetové adrese www.czilla.cz jako soubor Firefox Setup 2.0.exe o velikosti 5,44 MB. Microsoft se svým Internet Explorerem zašel ve srovnání s minulou verzí prohlížeče o hodný kus dále. Není ani divu, vždyť předchozí verze Internet Exploreru 6 spatřila světlo světa už v roce 2001. Internet Explorer 7 tak představuje pokus o kompletní předělávku minulé verze a o odstranění všech jejich nedostatků. Nelze pominout zcela nové uživatelské rozhraní s podporou prohlížení stránek v záložkách, integrovaný panel pro vyhledávání na internetu a podporu kanálů RSS. Součástí prohlížeče je i nástroj bojující proti phishingu a snaha o maximální zabezpečení jako reakce na zdánlivě nekončící záplatování Internet Exploreru 6. Microsoft v nejbližší době nabídne možnost stažení nové verze Internet Exploreru prostřednictvím funkce automatických aktualizací, my vám jej nabízíme , popřípadě si jej můžete kdykoli stáhnout z internetové adresy www.microsoft.com/cze/windows/ie/downloads/default.mspx jako soubor IE7-WindowsXP-x86-enu.exe o velikosti 14,8 MB. V době psaní článku byla k dispozici pouze anglická verze prohlížeče, časem se prohlížeč objeví i v české jazykové mutaci. Internet Explorer 7 pro Windows Vista se objeví společně s uvedením operačního systému Windows Vista do prodeje pravděpodobně v prvních měsících roku 2007.
V tomto článku porovnáváme důležité vlastnosti a funkce konečných verzí obou prohlížečů (Internet Explorer ve verzi 7.0.5730.11 a Firefox ve verzi 2.0).

Prohlížení internetových stránek v záložkách

Zcela nový vzhled Internet Exploreru 7 má do jisté míry připomínat styl nového operačního systému Windows Vista. Tlačítka Zpět, Vpřed a Oblíbené včetně panelu Adresa jsou vtěsnány do dvou horních řádků. Kromě těchto prvků ve zmíněných dvou řádcích naleznete nové textové pole, které slouží k vyhledávání zadaného výrazu na internetu. Internetový vyhledávač si přitom můžete sami zvolit. Nikde již neuvidíte klasické menu s položkami File, Edit či View známé z Windows XP (nicméně toto menu se dá zobrazit, pokud budete chtít). Novinkou jsou dlouho očekávané záložky, které se dají uspořádat podle libosti. Výhodou záložek je skutečnost, že v jednom okně prohlížeče pak můžete zobrazit současně několik internetových stránek.
Další vymožeností je ukládání relací: při zavírání okna prohlížeče se objeví dialogové okno, které vám nabízí zapamatování všech otevřených záložek. V tom případě se při příštím otevření prohlížeče zobrazí stejný obsah záložek jako při předchozí relaci. Je to možná drobnost, kterou záhy určitě shledáte při každodenním používání prohlížeče jako velmi užitečnou.
Jednotlivé záložky se však neumisťují pouze do jednoho řádku, ale mohou se objevit prakticky kdekoliv. Pokud je záložek otevřených několik, mohou se zobrazovat ve zmenšené podobě. Pokud se chcete mezi jednotlivým záložkami přesouvat, můžete buď přímo klepnout na danou záložku, nebo stisknout malé tlačítko se symbolem čtyř čtverečků vlevo od první záložky, které zobrazí v dočasném okně náhledy všech otevřených záložek, včetně jejich obsahu. Klepnutím na odpovídající náhled se zobrazí příslušný obsah záložky.
Další možností, jak vybírat mezi jednotlivými záložkami, je výběr ze seznamu otevřených záložek. Tento seznam se zobrazí po klepnutí na tlačítko šipky, které se nachází vlevo od první záložky.
Práce se záložkami ve Firefoxu 2 se od starších verzí v několika věcech odlišuje, nicméně oproti Internet Exploreru to lze vnímat jako posun o krok dále. Například můžete Firefox nastavit přímo tak, aby si vždy zapamatoval pro příští otevření svoji poslední relaci. U Internet Exploreru je nutné, jak jsme se již zmínili, při zavírání pokaždé tuto skutečnost potvrdit v dialogovém okně, které se objeví právě při zavření okna prohlížeče. Ve Firefoxu je také možné znovu otevřít kteroukoliv záložku buď prostřednictvím menu Historie, nebo klepnutím pravým tlačítkem na otevřenou záložku.
Podobně jako Internet Explorer má i Firefox u každé záložky tlačítko, které umožňuje záložku zavřít. Na rozdíl od Internet Exploreru Firefox neumožňuje zobrazovat náhledy obsahu jednotlivých záložek.

Lepší správa kanálů RSS

Kanály RSS nabízí elegantní způsob, jak rychle zkontrolovat aktualizace stránek a popřípadě diskusní příspěvky z různých internetových míst, aniž byste je museli všechny navštěvovat. Podpora kanálů RSS je v Internet Exploreru 7 naprostou novinkou, ve Firefoxu 2 byla pak tato podpora vylepšena.
Pokud v Internet Exploreru navštívíte stránku, která nabízí podporu kanálů RSS, pak se vpravo od záložky aktivuje odpovídající ikona. Po klepnutí na tuto ikonku zobrazíte nejnovější titulky z daného kanálu společně s možností odběru novinek tohoto kanálu. Pokud se přihlásíte k odběru, můžete vše zkontrolovat prostřednictvím tlačítka kanálů v novém centru oblíbených položek (Favorites Center). Na stejném místě naleznete i seznam všech navštívených stránek. Není bohužel možné rychle zobrazit obsah vlákna, aniž byste v Internet Exploreru otevřeli stránku odpovídající danému vláknu. To ale v zásadě odporuje původnímu smyslu kanálů RSS, protože daný kanál navštívíte obyčejným prohlížením internetové stránky. Firma Microsoft tvrdí, že je to tak uděláno schválně. Podpora kanálů RSS je v Internet Exploreru minimální, protože je zamýšlena jako platforma pro budoucí aplikace typu čteček kanálů RSS.
Pokud ve Firefoxu 1.5 použijete Live Bookmarks, pak si můžete vytvořit odkaz na kanál RSS a pak si můžete nechat zobrazit najednou všechny titulky kanálů. Pokud na nějaký titulek klepnete, přesunete se na stránku s příslušným obsahem, zatímco když klepnete na odkaz, který otevírá vlákno samotné, uvidíte pouze nesrozumitelný kód HTML. Firefox 2 obsah vlákna zobrazuje ve srozumitelné formě a mimoto nabízí celou řadu dalších šikovných nastavení týkajících se práce s kanály RSS. Proto se můžete bez obav přihlásit k odběru kanálů vedoucích k osobním blogům, můžete odebírat Google Reader, stránku My Yahoo nebo používat samostatnou čtečku kanálů RSS, i když tyto čtečky nemusí vždy pracovat se všemi kanály.

Bezpečnější surfování po internetu

Oba prohlížeče disponují funkcí, která chrání proti phishingu, tedy proti zrádným internetovým místům, které se snaží od uživatelů zjistit jejich přihlašovací jména a hesla k různým internetovým službám. Ve Firefoxu tato ochrana spočívá v porovnávání internetových míst se seznamem (černou listinou) míst, která jsou označována jako phishing. Internet Explorer naproti tomu spoléhá na analýzu každého internetového místa. Tato analýza se pokouší varovat před každou otevřenou stránkou, jež by mohla potenciálně představovat nebezpečí tohoto druhu, a to i když se nevyskytuje na žádné černé listině, jako v případě Firefoxu. Jedná se o přístup podobný tomu, který v současnosti používá většina balíčků zaměřujících se na zabezpečení počítače.
Podle zaměstnanců Microsoftu v Redmondu hledá Internet Explorer v adrese URL nebo v obsahu stránky znaky, které jsou pro phishing typické. Adresy podezřelých míst pak odesílá na server Microsoftu, kde se porovnávají s černou listinou. Pokud se zkoumaná stránka na černé listině již nachází, pak Internet Explorer zobrazení takové stránky zablokuje. V opačném případě se stránka zobrazí. Jedná-li se o stránku neznámou, objeví se pouze varovné hlášení. Podle tvrzení Microsoftu je cílem ochrana soukromí uživatelů adresy URL, které tímto způsobem od uživatelů obdrží, se v žádném případě nikde neukládají.
Testování obsahu stránky (oproti spoléhání se pouze na data obsažená v černé listině) není vůbec špatný nápad, jelikož stránky obsahující phishing se obvykle vyznačují velmi krátkou dobou existence, popřípadě se jejich adresy po získání několika obětí rychle změní, a to ještě dříve, než se dostanou na černou listinu.
Firefox ve standardním nastavení porovnává internetová místa se seznamem na černé listině přímo na vašem počítači nedochází tedy v žádném případě k odesílání adres URL, které jste navštívili, někam do internetu. Pokud se takové podezřelé místo představující phishing objeví, zobrazí se varování. Nicméně místo tohoto způsobu stačí použít Google, kam zadáte adresu URL, kterou chcete navštívit, a v tomto vyhledávači se provede porovnání adresy URL zadané stránky s černou listinou Googlu, která je aktualizována mnohem častěji. Google v žádném případě nespojuje informace, které takto získá, s vašimi osobními údaji, na druhou stranu adresa URL, popřípadě jiné informace odeslané Googlu mohou obsahovat osobní údaje, které mohou být součástí záznamů, jež si Google pořizuje.
Co se týče zabezpečení v Internet Exploreru 7, pak se samozřejmě nejedná pouze o nástroj proti phishingu. Např. funkce Delete Browsing History odstraňuje dočasné soubory, cookies, historii, data formulářů či hesla, a to buď všechny údaje současně, nebo každý typ zvlášť je to ostatně podobné jako ve Firefoxu 1.5. Nová je funkce Fix Settings for Me, která vás varuje v okamžiku, kdy nastavíte úroveň zabezpečení na takovou, kterou Microsoft vnímá jako rizikovou.
Microsoft rovněž vylepšil zacházení s prvky ActiveX, vylepšil jejich programový kód a změnil zásadním způsobem jejich architekturu, jež by měla minimalizovat počet oblastí, které by mohli případní hackeři zneužít.
Obecně vzato obsahuje nový Internet Explorer daleko více bezpečnostních záplat než nová verze Firefoxu. Jistě, toto záplatování bylo naprosto nevyhnutelné, a to kvůli značně děravému Internet Exploreru 6 včetně záplat, které byly nutné, aby se zabránilo možnostem řízeného stahování, jež zaplňovalo váš počítač malwarem při návštěvě podezřelé stránky.
Firefox samozřejmě rovněž trpí bezpečnostními trhlinami, nicméně Mozilla je při vydávání záplat daleko rychlejší.

Bezpočet doplňků

Uživatelé Firefoxu mají možnost vybrat si z celé řady zdarma dostupných doplňků, které rozšiřují prohlížeč o množství dalších funkcí: rozšířenou podporou kanálů RSS počínaje přes rozšíření týkající se zabezpečení prohlížeče až k blokování reklamy. To vše přitažlivost Firefoxu v očích uživatelů jednoznačně zvyšuje. Internet Explorer 7 na to reaguje integrací nového správce doplňků a zřízením speciální stránky na adrese ieaddons.com. Na této stránce bude Microsoft tyto doplňky podporovat a distribuovat.
Nicméně od Microsoftu to stejně nic světoborného není. Jednotlivé doplňky sice můžete ve správci doplňků v Internet Exploreru povolit, zakázat nebo odstranit, bohužel není při provádění těchto operací nijak vstřícný. Správce doplňků totiž neposkytuje žádné popisy doplňků. Pokud tedy chcete zobrazit všechny nainstalované doplňky, musíte se prodrat čtyřmi různými seznamy, z nichž ani jeden není právě přátelský. Konkrétně se jedná o tyto seznamy: seznam doplňků, které máte právě nainstalovány v Internet Exploreru, seznam doplňků, které Internet Explorer používá, doplňky, které ke spuštění nepotřebují žádné povolení a seznam stažených prvků ActiveX (32bitových). Pokud navíc chcete libovolný doplněk aktualizovat, pak musíte ručně zjistit, zda je dostupná nová verze doplňku a pokud ano, musíte si jej ručně stáhnout.
Naproti tomu správa doplňků ve Firefoxu 2 je vyřešena daleko lépe, protože v tomto prohlížeči je integrován vylepšený správce doplňků, který v jednom okně umožňuje spravovat všechny doplňky a motivy vzhledu. Stejně jako v předchozích verzích obsahuje každý doplněk ve správci doplňků svůj vlastní popis a tlačítko Vyhledat aktualizace umožní rychle zkontrolovat dostupnost nové verze doplňku.
Možná si řeknete, že by vůbec nebylo špatné vybavit si prohlížeč všemi možnými doplňky, ale na druhou stranu pokud si do prohlížeče nainstalujete příliš mnoho doplňků, zjistíte, že to zpomalí práci kvůli vyššímu zatížení operačního systému.
Uživatelé Firefoxu si stěžovali na velkou spotřebu systémových prostředků a Mozilla z toho obviňovala právě nainstalované doplňky. Co se týče Firefoxu 2, pak Mozilla tvrdí, že tento program spotřebovává daleko menší množství systémových prostředků než předchozí verze Firefoxu 1.5.

Co nejpohodlnější upgrade

Při instalaci nové verze Internet Exploreru (představuje přibližně 15 MB velký instalační soubor) bude rovněž probíhat kontrola aktualizací a poté se spustí i utilita pro odstranění škodlivých programů distribuovaná Microsoftem. Tato utilita provede kontrolu systému na možnou přítomnost virů. Při prvním spuštění Internet Exploreru se zobrazí stránka, která vás vyzve k nastavení výchozího internetového vyhledávače a zeptá se vás, zda chcete povolit ochranu proti phishingu. Nový Internet Explorer uloží všechny vaše staré internetové odkazy a do nové verze přebere některá nastavení, včetně vámi nastavené úrovně zabezpečení pro práci s cookies. Ostatní nastavení budou konfigurována do výchozího stavu. Při našich testech změnil Internet Explorer 7 námi nastavenou úroveň nastavení Vlastní v nové verzi na výchozí úroveň Medium High. Pokud jsme však ve staré verzi Internet Exploreru nastavili úroveň Vysoká, pak ji ale nová verze Internet Exploreru po instalaci ponechala.
Microsoft mimo jiné tvrdí, že se Internet Explorer 7 nebude pokoušet změnit vámi nastavený standardní prohlížeč, pokud jím není právě Internet Explorer. Také by podle Microsoftu neměl spotřebovávat více systémových prostředků než minulá verze prohlížeče.
Instalační soubor Firefoxu 2 je mnohem menší, jeho velikost je něco málo přes 5 MB a zdá se, že při svém běhu skutečně spotřebovává méně systémových prostředků než Internet Explorer. Při našich rychlých testech obsadil Internet Explorer 7 spuštěný okamžitě po instalaci, kdy jsme v něm nechali zobrazit tři stránky v záložkách, 80 MB operační paměti. Za stejných podmínek Firefox obsadil pouze 58 MB operační paměti. Jinak je výkon obou prohlížečů srovnatelný.
Při instalaci Firefoxu se zobrazí vyskakovací okno, které kontroluje dostupnost aktualizací doplňků a motivů, jež byly instalované v předchozí verzi, a testuje, zda jsou kompatibilní s novou verzí prohlížeče. Doplňky uživateli hojně používané se aktualizují často, u ostatních se jejich aktualizace pohybuje řádově v týdnech. Pokud máte v prohlížeči nainstalovaný doplněk, který je s novou verzí prohlížeče nekompatibilní, pak upgrade prohlížeče proběhne bez problémů, nicméně nekompatibilní doplněk bude deaktivován až do doby, dokud se neobjeví jeho nová verze, kompatibilní s novou verzí prohlížeče (kontrolu dostupnosti doplňku můžete kdykoliv provést ručně ve Správci doplňků stiskem tlačítka Vyhledat aktualizace.
Firefox zachovává odkazy a většinu nastavení z verze 1.5 vč. hlavního hesla (tzv. master password) pro všechny přihlašovací údaje uložené v prohlížeči a standardně nastavený styl písma. Při testech se bohužel vůbec nepřenesla nastavení cookies, ale to bylo kvůli našemu speciálnímu nastavení (nemohli jsme povolit u internetových stránek používání cookies do té chvíle, dokud jsme neodstranili cookies těchto stránek, vytvořená při používání předchozí verze prohlížeče). Náš typ nastavení však ve verzi 2 neexistoval.
V nové verzi prohlížeče naleznete některá nastavení pod různými položkami dialogového okna Možnosti. Například nastavení hesel nyní naleznete pod položkou Zabezpečení, zatímco v předchozí verzi se toto nastavení nacházelo pod položkou Soukromí.

Válka prohlížečů může začít

Internet Explorer 7 obsahuje řadu dalších vymožeností, jako je možnost rychlého zvětšení obsahu stránky či podpora pokročilého programování internetových stránek. Tyto funkce, společně se skutečně razantním vylepšením prohlížeče jako takového mohou zpomalit nebo dokonce zastavit odliv uživatelů od Internet Exploreru k Firefoxu.
Porovnáme-li, co se stalo na poli prohlížečů během minulého roku, kdy byly na trhu prohlížeče betaverze Firefoxu 1.5, Internet Exploreru 7 a Opery 9, můžeme konstatovat, že Mozilla do jisté míry předběhla Microsoft tím, že stihla do dnešního dne vyprodukovat verze Firefoxu 1.5 a 2, zatímco Microsoft pouze dokončil verzi Internet Exploreru 7 a Opera zůstala ve verzi 9.
Který z prohlížečů tedy používat? Pro uživatele, jež dosud používali Firefox 1.5, nebude přechod na verzi 2 představovat žádnou velkou změnu, protože dostanou prohlížeč obohacený o velké množství funkcí, aniž by si museli zvykat na něco úplně jiného.
Uživatelé zvyklí na Internet Explorer na tom jsou podobně: Internet Explorer 7 díky spoustě novinek představuje daleko lepší prohlížeč než Internet Explorer ve verzi 6.x, i zabezpečení nové verze prohlížeče je na takové úrovni, že není skutečně žádný důvod, proč na novou verzi prohlížeče nepřejít.
Nicméně i přes všechny novinky Internet Exploreru je Firefox lepším prohlížečem. Uživatelé Internet Exploreru si alespoň zpočátku stejně budou muset zvykat na přece jen trochu odlišný vzhled, a to může nahrávat do karet Firefoxu, na který by právě tito uživatelé mohli přejít. Všichni pak můžeme sledovat, jak se za pět let bude Internet Explorer 8 opět snažit dohnat náskok, který si před ním za tu dobu pravděpodobně ostatní pružnější prohlížeče vytvoří.6 0563/OK o
Nová verze webového prohlížeče Internet Explorer 7 přináší zásadní změny a vylepšení. Firefox ve verzi 2 si i přes skromnější upgrade oproti Internet Exploreru stále drží v obecných rysech svoji poměrně silnou pozici.

Internet Explorer 7 i Firefox 2 si zaslouží pochvalu

Internet Explorer 7 představuje oproti starší verzi Internet Exploreru 6 skutečně vydatnou změnu k lepšímu. Vylepšení integrovaná do Firefoxu 2 nás ale přesvědčila daleko více.

Internetový prohlížeč Firefox 2

www.czilla.cz

Internet Explorer 7

www.microsoft.com/cze/windows/ie/downloads/default.mspx

Nové funkce

Ukládání relací; vylepšená podpora kanálů RSS spočívající v nových možnostech pro přihlášení k odběru příspěvků a zobrazení kanálů; menší spotřeba systémových prostředků; nový správce doplňků a motivů; možnost jedním klepnutím vrátit zpět akci uzavření záložky; integrovaná kontrola pravopisu.
Záložky; ukládání relací; redukované rozhraní; základní podpora kanálů RSS; správce doplňků; zvětšení obsahu stránky při prohlížení; vylepšená podpora webových standardů.

Prvky pro důkladnější zabezpečení

Vestavěná utilita bojující proti phishingu, která využívá černou listinu vytvářenou a upravovanou Googlem.

Vestavěná utilita bojující proti phishingu, která využívá černou listinu a analýzu webových míst od Microsoftu; velmi jednoduché vyčištění historie navštívených stránek a cookies; varování před nastavením příliš nízké úrovně zabezpečení; vylepšené zacházení s prvky ActiveX.

Konečné rozhodnutí

Nová verze Firefoxu nepředstavuje žádné zásadní změny, ale zdokonaluje jej v dobrém slova smyslu. Samotný prohlížeč je skutečně skvělý a v plné kráse se předvede až poté, co do něj doinstalujete užitečné doplňky a motivy.

Internet Explorer 7 představuje skutečně zásadní vylepšení oproti Internet Exploreru 6 a vytváří z něj skutečně příjemný a prakticky použitelný prohlížeč. Na druhou stranu například funkce jako správa doplňků a podpora kanálů RSS, které Mozilla ve Firefoxu pouze dotahuje k dokonalosti, jsou v Internet Exploreru zatím pouze v plenkách.

Byl pro vás článek přínosný?