Hlavní navigace

Důvěřují konečně banky kryptoměnám? JP Morgan spouští JPM Coin

16. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Bitcoin kryptoměny © ulchik74- Adobe Stock
Americká banka JP Morgan stvořila vlastní kryptoměny. Říká jí JPM Coin a klienti s ní budou moci platit samotné bance. Jde o první případ, kdy se banky rozhodly pro takového řešení v podobě kryptoměn.

JPM Coin samozřejmě stojí na blockchainová technologii, bude použít pro přesuny peněz banky a účtem klienta. Jde o docela zajímavý krok: Výkonný ředitel JP Morgan mnohokrát otevřeně kritizovat Bitcoiny.

Podle webu JP Morgan se však banka digitálním měnám nebrání, pokud, jak řekl Umar Farooq, šéf digitální služeb a blockchainu: „jsou správně ovládány a regulovány“.

Na rozdíl od nebankovních kryptoměny nebude možně JPM Coin využít k běžným spotřebitelským nákupům a místo toho jej interně využije JP Morgan k přesunu peněz mezi účty. Držitelé mincí je poté budou moci směnit za americký dolar v poměru 1:1.

CS24

Lehce zmatečná část celého scénáře je, že blockchainová sít je už z principu založena na decentralizaci, takže nikdo nekontroluje celou síť – což je přesný opak toho, co momentálně JP Morgan dělá. Lze jen těžko odhadnout, jaký je tedy smysl blockchainové sítě v takového situaci.

Je možné, že jde o proof-of-concept, ukázku toho, že i banky mohou využít digitální měny a kryptoměny. Nelze než čekat na vyústění.

Byl pro vás článek přínosný?