Hlavní navigace

Dva dobré důvody, proč namísto IMAP používat POP3 - 2.díl

13. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © SP-PIC - Fotolia.com
Pro elektronickou poštu se používají dva protokoly: starší POP3 a novější IMAP. V současnosti se upřednostňuje protokol IMAP, nicméně své přednosti má i starší protokol POP3. Víte, který z nich je nejvhodnější pro vás?

Čas od času se objeví na Internetu či v odborných časopisech články či diskuse týkající se stále populárního tématu týkajícího otázky, zda je lepší pro elektronickou poštu používat protokol IMAP nebo POP3. Pokud snad nevíte, o čem právě hovoříme, pak vězte, že pod zkratkami IMAP a POP3 se skrývají protokoly používané pro přístup k elektronické poště prostřednictvím klientů elektronické pošty, jako je kupříkladu Outlook, Thunderbird či podobná aplikace integrovaná v operačním systému Android.

 

Předchozí díl

Vše je to o velikosti úložiště a soukromí

První důvod, proč byste mohli zůstat u protokolu POP3, je ten, že váš hlavní účet elektronické pošty není u žádného z velkých poskytovatelů služeb webových poštovních schránek, jako je kupříkladu Gmail nebo Outlook. Pokud máte poštovní schránku u některého z poskytovatelů připojení k Internetu či u poskytovatelů webhostingu, pak vězte, že právě tito poskytovatelé mají často omezenou kapacitu úložiště, na které je možné ukládat vaše e-maily.

V těchto případech je lepší používat protokol POP3, protože si ze serveru stáhnete e-maily do počítače a odstraníte je ze serveru. Tak se vám nemůže stát, že budete mít přeplněnou poštovní schránku.

Dalším důvodem, proč využívat POP, je problém zabezpečení. V dnešním světě plném afér se zcizením dat se nemusí každému uživateli jevit jako nejvhodnější řešení ponechávání svých osobních dat, jako jsou například právě e-maily, na naprosto cizím serveru. E-maily uložené na serveru, nad kterým nemáte jako obyčejný uživatel žádnou moc, představuje otevřená vrátka pro veškerý soudní aparát – stačí mít v ruce ta správná razítka.

Pokud uložíte své e-maily na svá vlastní zařízení mimo těchto serverů spravovaných třetí stranou, pak máte své e-maily relativně v bezpečí, protože každý, kdo by si chtěl vaše e-maily prohlížet, musí přijít přímo za vámi a nikoliv k poskytovateli poštovní schránky.

Výše uvedený argument samozřejmě má svoje slabiny, jelikož email se dá zachytit i během svého putování Internetem. Poskytovatel poštovní schránky také může mít redundantní zálohy vašich e-mailů, které dosud nesmazal – to všechno samozřejmě hraje proti použití protokolu POP3 jakožto řešení pro zajištění soukromí. Ještě, že je tu možnost šifrování e-mailů.

Je samozřejmé, že naprostá většina uživatelů se zřejmě nikdy nestane cílem pátrání policejních orgánů. Nicméně pro řadu uživatelů jsou tyto okolnosti týkající se zabezpečení zásadního charakteru.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?