Hlavní navigace

Dva tipy pro rychlejší vyhledání stažených souborů - 1.díl

18. 12. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Také si do počítače stáhnete z Internetu soubor a pak se divíte, kam se poděl? Následující dva tipy vám pomohou dostat se ke staženým souborům takřka rychlostí blesku a vy už po nich nebudete muset nikde složitě pátrat.

Stahování souborů z Internetu patří mezi naprosto běžné aktivity při brouzdání na Internetu. Jenomže kam se vlastně stahují? A když už konečně najdeme tu správnou složku, kde se v ní nachází třeba právě ten soubor, který jsme před chvílí stáhli? Na obě otázky vám odpoví následující dvoudílný seriál, v němž vám zároveň i poradíme, jak se složkou obsahující stahované soubory zacházet a jak se v ní vyznat.

Úvod

Správa složky obsahující soubory stažené z Internetu se dá přirovnat správě e-mailů: pokud si nevytvoříte nějakou chytrou strategii, abyste udrželi v tom kvantu souborů nějaký řád, pak se, a to velmi snadno a rychle, v tom zmatku ztratíte.

I přesto řada uživatelů považuje složku obsahující stažené soubory za odkladiště všeho možného. Jedná se o umístění, kterému prakticky nevěnujeme žádnou pozornost, snad kromě oněch světlých okamžiků, kdy v ní potřebujeme najít nějaký konkrétní soubor, nebo když potřebujeme uvolnit místo na pevném disku. Jinak je zcela mimo naši pozornost a zájem.

Nenechte, aby digitální obdoba házení všeho možného do šuplíku, jen aby bylo trochu uklizeno, zahltila váš počítač. Následující dva tipy vám pomohou snáze udržet své soubory pod kontrolou a umožní vám v případě potřeby rychlé nalezení požadovaného souboru.

Odesílejte soubory na pracovní plochu

Jedním z nejjednodušších způsobů, jakým spravovat stažené soubory, je nastavit internetový prohlížeč tak, aby standardně umisťoval stažené soubory na pracovní plochu. Vzhledem k tomu, že se na pracovní plochu díváte takřka neustále, je daleko pravděpodobnější, že ji častěji vyčistíte od nepotřebných souborů. Poté je zřejmé, že když stáhnete nějaký nový soubor, naleznete jej daleko snáze, protože se bude jednat o jeden z několika mála souborů umístěných na pracovní ploše.

Na následujících řádcích si nyní přečtěte, jak v jednotlivých internetových prohlížečích nastavit, aby umisťovaly stažené soubory na pracovní plochu.

Chrome: Klepněte na ikonku pro přizpůsobení a ovládání Google Chrome, která se nachází v pravém horním rohu a z nabídky, která se vzápětí objeví, vyberte položku Nastavení > odkaz Zobrazit rozšířená nastavení > Stažené soubory. Zde stiskněte tlačítko Změnit, v okně, které se objeví, pak vyberte položku Plocha a nastavení potvrďte stiskem tlačítka OK.

Nastavení ukládání stažených souborů pro internetový prohlížeč Google Chrome

Firefox: Klepněte na tlačítko pro otevření nabídky s nastavením Firefoxu. Toto tlačítko se nachází v pravém horním rohu okna. Z nabídky, jež se vzápětí zobrazí, pak vyberte položku Možnosti. Otevře se nové okno s možnostmi nastavení Firefoxu. V něm se přesuňte na záložku Obecné a poté klepněte v sekci Správce stahování na tlačítko Procházet. V okně Průzkumníka souborů, jež se zobrazí, vyberte položku Plocha a následně stiskněte tlačítko Vybrat složku.

Internet Explorer: Klepněte v pravém horním rohu okna internetového prohlížeče na ikonku ozubeného kolečka a z nabídky, jež se vzápětí objeví, vyberte položku Zobrazit stahované soubory. Objeví se stejnojmenné okno, v němž klepněte na odkaz Možnosti, který se nachází v levém spodním okraji okna. Vzápětí se objeví další okno, v němž stiskněte tlačítko Procházet a v okně Průzkumníka souborů pak následně vyberte položku Plocha a svou volbu potvrďte stiskem tlačítka Vybrat složku.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?