Hlavní navigace

Dvanáct nejoblíbenějších vzorců v Excelu (i s příklady)! - 1.díl

24. 5. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Určitě znáte v Excelu nejoblíbenější funkce data a času? Ovládáte v Excelu různé matematické triky a pracujete v tabulkovém procesoru s nástroji pro manipulaci s daty?

Tabulkový procesor MS Excel má ve své databázi funkcí přes 475 nejrůznějších vzorců – od těch nejjednodušších pro jednoduché matematické operace až po velmi komplikované funkce pro statistické, logické a technické výpočty. Typickým příkladem jsou příkazy IF (jeden z námi vůbec nejoblíbenějších vzorců), dále funkce A, NEBO, NE či funkce POČET, PRŮMĚR a MIN/MAX.

Na následujících řádcích se budeme věnovat dvanácti neoblíbenějším vzorcům používaným právě v programu MS Excel. A abychom vám pomohli s jejich používáním, budete mít k dispozici sešit Excelu s příklady použití každého z těchto vzorců. Tento sešit si můžete stáhnout na adrese https://images.idgesg.net/assets/2018/10/basic20formulas.xlsx.

1. DNES/NYNÍ

Když klepnete do nabídky Vzorce > Datum a čas, pak zde v rozevírací nabídce naleznete celkem 24 funkcí pro práci s datem a časem. Konkrétně se jedná o 11 vzorců pro práci s datem, 10 vzorců pro práci s časem a několik vlastních uživatelem definovaných funkcí, které se případně ještě můžete vytvořit. Funkce DNES vrací aktuální den, měsíc a rok. Funkce NYNÍ naproti tomu zobrazuje aktuální den, měsíc rok a aktuální čas. Jedná se o velmi praktickou funkci pro všechny, kteří neustále zapomínají u svých prací zapisovat datum.

1. Zadejte do buňky A1 následující vzorec: =DNES () a stiskněte klávesu Enter.

2. Obsah buňky A1 nyní přepište vzorcem =NYNÍ().

Důležitá poznámka: Ptáte se, proč je třeba přepisovat? Aby výše uvedené vzorce správně fungovaly, musí být zadány do domovské buňky, tj. do buňky A1. V opačném případě se nebudou při přepočítání listu automaticky aktualizovat. Výpočet, popřípadě přepočítání se provede pomocí klávesové zkratky Shift-F9 – tato klávesová zkratka způsobí přepočítání pouze aktivního listu. Pokud chcete přepočítat celý sešit, pak použijte klávesu F9.

Po zadání jedné z výše uvedených funkcí do buňky A1 můžete použít buď výchozí formát nastavený v Excelu, nebo si můžete nastavit formát jiný. Výchozím formátem pro funkci DNES je formát data v podobě 21.03.2019, zatímco výchozím formátem pro funkci NYNÍ je formát v podobě 21.03.2019 21:57. Pokud se vám tento formát nezamlouvá, pak si jej jednoduše změňte.

3. K tomu účelu umístěte kurzor do buňky s datem nebo časem, jejíž formát chcete změnit, a klepněte do nabídky Domů > Formát >Formát buněk.

4. V dialogovém okně Formát buněk vyberte na záložce Číslo v poli Druh položku Datum nebo Čas.

5. V poli Typ si prohlédněte různé typy formátů data nebo času a vyberte si ten, který se vám v danou chvíli zamlouvá nejvíce.

Funkce a formáty data a času

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?