Hlavní navigace

Dvě miniaturní skříně Silverstone formátu mini ITX

13. 10. 2008

Sdílet

S postupným rozšiřováním nové platformy Intel Atom se na trh dostávají nové a nové produkty určené právě pro tyto produkty. Silverstone představuje právě pro platformu Intel Atom dvě malé počítačové skříně.

První představený model, Silverstone PT-09, má rozměry 185 x 240 x 135 mm a je optimalizován pro platformy VIA a Intel splňující formát Mini ITX. Formát Mini ITX je poměrně nová iniciativa vytvořená za účelem minimalizace počítačů, integrace všech potřebných komponent na co nejméně prostoru a především formát pro další úsporu elektrické energie. Všechny základní desky splňující Mini ITX musí mít rozměry 17 x 17 mm. Přesně pro tyto rozměry je optimalizovaná skříň PT-09.


Jak je u skříní Silverstone obvyklé, celá je vyrobena z hliníku – nejlepší varianta pro odvádění tepla pryč ze skříně. Počítačová skříň je vybavena jedním otvorem pro Slim DVD mechaniku, uvnitř je místo pro jednu 2,5“ nebo jednu 3,5“ mechaniku, k rozšíření je možné osadit pouze jednu kartu PCI. Na předním panelu je kromě obvyklých spínacích Power/Reset tlačítek i dva USB i jeden Firewire konektor spolu s Audio vstupy a výstupy. Součástí dodávky je i napájecí zdroj s maximálním výkonem 120 W.

Druhá počítačová skříň LC-12 má rozměry 184 x 97 x 288 mm a je ještě kompaktnější než model PT-09. Samozřejmě podporuje základní desky formátu Mini ITX a taktéž obsahuje napájecí zdroj 120 W. Hmotnost této počítačové skříně je pouhých 1,3 kg.


Formát Mini ITX je dlouhou dobu podporován společností VIA a proto je plně kompatibilní s jakýmkoliv řešením Mini ITX dodané VIA. Poslední dobou se rozmáhají stroje postavené na platformě Intel Atom a protože taktéž převzala některá tato řešení formát Mini ITX, lze je bez jakýchkoliv problémů použít do představených skříní Silverstone.

Cena těchto modelů je stanovena na 119, respektive 129 Euro, což by mělo být v přepočtu cca. 3 600 Kč včetně DPH u modelu LC12-120 a 3 850 Kč vč. DPH u modelu PT09-120.

- - Lukáš Jonák

CS24

Byl pro vás článek přínosný?