Hlavní navigace

E-mailový tip: Nezapomínejte pravidelně kontrolovat spamovou složku

8. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © lichtmeister - Fotolia.com
Ať už používáte Gmail, Hotmail, Outlook.com, Seznam, Centrum či jiného veřejného poskytovatele e-mailu, má vaše e-mailová služba více či méně propracovaný systém zpracování spamu.

Kdy jste naposledy kontrolovali spamový filtr, tedy složku, do níž spamy odcházejí poté, co je systém vyhodnotí jako škodlivé? Možná to bylo včera, možná je to ale několik měsíců a možná jste se tam nedívali nikdy. Prostě vás to nenapadlo a zapomněli jste, že nějaký spam vůbec existuje (potom jste šťastlivci).

Nestalo se vám ale někdy, že vás někdo z kolegů nebo známých upozornil, že nedostal odpověď na svůj e-mail, který vám posílal/a před dvěma týdny? Zkuste se podívat do spamové složky, jestli tam není. Možná se budete divit, kolik důležitých zpráv tam najdete vyhozených. A některé už tam ani nenajdete – většina e-mailových služeb totiž i nepřečtené spamy po třiceti nebo šedesáti dnech automaticky maže.

Mezi e-maily od právníků umírajících bankéřů z Nigérie, kteří vám odkázali milion liber, či nabídkami zaručeně funkčních přípravků pro zkvalitnění intimních chvil a dalším balastem najdete i reklamní zprávy, které jste si vyžádali. Ale nejen je. V českých podmínkách se často jako spam vyhodnotí i e-mail od kamaráda, který má tu „smůlu“, že používá e-mailovou službu s příponou .com a píše anglicky.

CS24

Zvláštní je, že e-mailová služba vyfiltruje některé zprávy z konkrétního zdroje, ale ne jiné ze stejné adresy. Například můžete dostávat denní nabídky ze slevového portálu, z nichž každá druhá skončí z neznámého důvodu ve spamu. Žádný takový systém samozřejmě není bez chyb. A chybu systému pak jednoduše napravíte tím, že u konkrétní zprávy kliknete na možnost „není spam“ nebo nějakou podobnou.

Ponaučením z tohoto článku by mělo být, abyste spamovou složku pravidelně kontrolovali – minimálně jednou za týden. I když zde většinou nenajdete nic jiného než opravdový a nefalšovaný balast, čas od času se vám může stát, že sem ze složky doručené pošty spadne něco opravdu důležitého, tzv. „falešné pozitivum“. Jistota je jistota a pár minut vašeho času za to určitě stojí.

Byl pro vás článek přínosný?