Hlavní navigace

Edge v oblíbenosti přeskočil Safari

9. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Microsoft
Čerstvá data ukazují na rostoucí popularitu prohlížeče Edge. Naopak Firefox se nadále propadá.

Microsoft Edge přeskočil Safari a stal se oficiálně druhým nejoblíbenějším prohlížečem. Alespoň dle dat analytické společnosti StatCounter. Zatímco v únoru Edge od Safari oddělovaly tři desetiny procenta tržního podílu, poslední statistiky ukazují, že Edge je dnes využíván na 10,07 % počítačů, kdežto Safari na 9,61 %. V čele je stále bezkonkurenční Chrome s 66,58 %, naopak čtvrtá příčka patří stále méně populárnímu Firefoxu se 7,87 %.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Situace se však liší region od regionu. Například v USA Safari (17,1 %) Edge (12,55 %) stále předčí, naopak v Evropě prohlížeč od Microsoftu překonal ten applovský už dávno. A pochopitelně, na iPhonech a iPadech se Safari stále daří mnohem lépe. 

Zároveň ale závisí i na tom, kdo data zpracovává, jelikož třeba společnost Net MarketShare Edgi vykázala ještě lepší globální čísla – 12,93 %  – naopak Safari se v jejích průzkumech nedostalo ani do první čtyřky.

Obecně však platí, že obliba Edge roste, byť pomalu, což bylo zprvu dáno i problémy s výkonností a kompatibilitou. Ty už má prohlížeč sice za sebou, což je ale pro změnu z velké části díky tomu, že staví na enginu Chromium a je tak de facto kopií Chromu. 

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Microsoftu nicméně nelze upřít, že se Edge snaží vybavovat novými funkcemi, včetně lepšího zabezpečení. Uživatelé rovněž ocenili, že Microsoft ustoupil od snah prosazování Bingu coby defaultního vyhledávače. 

Tyto skutečnosti v kombinaci s tím, že je Edge nastaven jako defaultní prohlížeč ve Windows 10 a 11 jeho popularitě samozřejmě nahrávají, jelikož uživatelé, nezakusí-li zbytečné problémy, nemají následně potřebu volit alternativu.

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Byl pro vás článek přínosný?