Hlavní navigace

Ekologické tlaky dopadají už i na počítače, nesmí se prodávat

29. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Dell
Šest amerických států zavedlo pravidla znemožňující prodej energeticky náročných spotřebičů. Dell tak do nich přestal prodávat své herní stroje Alienware Aurora.

Společnost Dell zastavuje distribuci herních PC sestav Alienware Aurora R12 a R10 do šesti amerických států. Důvodem je jejich energetická náročnost. Smůlu mají zájemci v Kalifornii, Coloradu, Oregonu, Vermontu, Washingtonu a na Havaji.

Obě sestavy jsou postavené kolem nejnovější generace procesorů od Intelu a AMD - R12 pohání Rocket Lake, R10 pro změnu Ryzen 5000. Obě však spotřebovávají více energie, než dle nové vyhlášky povolují místní zákony. Výjimkou je pouze nejlevnější konfigurace Aurory R12 s čipem Core i5 11400F a grafickou kartou GeForce GTX 1650 Super, respektive druhá nejlevnější konfigurace Aurory R10, kterou pohání Ryzen 5 5600X a Radeon RX 5600.

„Jde o důsledek nové vyhlášky Kalifornského energetického úřadu, která stanovuje maximální energetickou náročnost počítačů, včetně desktopů, AIO systémů a přenosných herních systémů. V platnost vešla k 1. červenci. Vybrané konfigurace Alien Aurora R10 a R12 byly jediné systémy z portfolia Dell a Alienware, kterých se vyhláška týká,“ uvedla společnost Dell.

Kalifornie se v roce 2016 stala prvním americkým státem, který schválil standardy energetické náročnosti pro počítače a monitory. Předpokládalo se, že standardy uspoří 2,3 miliardy kilowatthodin ročně a významně tak sníží uhlíkové emise z tepelných elektráren. Další omezení přitom vejdou v platnost v dohledné budoucnosti.

CS24

Stávající vyhláška se 9. prosince tohoto roku rozšíří také na „počítače s vysokorychlostním připojením, notebooky s více displeji, monitory s vysokou obnovovací frekvencí a notebooky s cyklickým chováním“. Poslední zmíněnou kategorii přitom zákon definuje jako zařízení, která se – zjednodušeně řečeno - při zapojení do elektrické sítě opakovaně vybíjí a zase nabíjí.

Z příslušné dokumentace vyplývá, že na každý typ zařízení bude využita odlišná metrika spotřeby energie, přičemž pro vybraná zařízení vyrobená po 1. červenci 2021 bude maximum 75 kilowatt hodin na zařízení ročně! Zda svou nabídku ve jmenovaných státech omezí i jiní výrobci, se teprve ukáže, stejně jako to, nakolik nová pravidla ovlivní podobu budoucích modelů.

Byl pro vás článek přínosný?