Hlavní navigace

Komentář: Epicentrum virové pandemie čeká na východě

23. 4. 2010

Sdílet

Více než čtvrtina počítačů postižených červem Conficker se loni nacházela v Číně. Není to nic zvláštního, překvapivého a... bude hůře!

Epicentrum pandemie na východě


Conficker je počítačový červ, jeden z nejrozšířenějších variant v posledních několika letech. Existuje v celé řadě variací a jeho epicentrem se stala Čína. Přesněji řečeno, počítače v Číně představovaly loni celou čtvrtinu světové nákazy tímto malwarem http://news.techworld.com/security/3220816/china-reports-quarter-of-worlds-conficker-infections/. Jedná se o jev, před kterým bychom se měli být na pozoru, je totiž významný.

Čína je rostoucí velmoc. Platí to téměř ve všech oblastech lidského života a v informačních technologiích čím dál tím více. Dlouho byla říše středu pouze laciným výrobcem a vývozcem hotových technologií, ekonomický růst a postupné rozvíjení střední třídy z ni však dělají čím dále tím více i spotřebitele. Stále více a více čínských firem a domácností používá počítače a je připojeno na internet. A stejně jako v jiných oblastech života, i zde jde prudký vývoj ruku v ruce s ignorováním bezpečnosti.

Čína tak přestává být tím, čím byla v oblasti informační bezpečnosti doposud – tedy zemí, v níž se ignorují autorská práva,  odkud pochází značná část nevyžádané pošty, a hackerských útoků. Stává se něčím podstatě nebezpečnějším. Zemí se stoupající penetrací počítačů které jsou nápadně náchylné k útokům a k začervení. To znamená zemí, odkud se mohou nekontrolovatelně šířit škodlivé kódy a automatizované útoky vůči prostředkům po celém světě.

CS24

Oproti minulosti se jedná o kvalitativní posun. Zatímco „anonymního“ hackera je možné při troše snahy izolovat a zatknout, miliony nakažených zařízení tak jednoduše odstavit nelze. Neumožňuje to ani slavný „velký čínský firewall“, ani žádná jiná technologie, která by byla standardně používána. Příčinou problému je přitom prostý pokrok, zcivilnění technologií a jejich zpřístupnění čím dále tím širším skupinám obyvatelstva. Tedy jevy, které bychom jinak označili za veskrze filantropické.

Co s tím? Odpověď budou muset hledat Číňané sami. Ale čekat na ni bude celý zbytek internetového světa. Doufejme, že nebude čekat dlouho.

Byl pro vás článek přínosný?