Hlavní navigace

Eric Schmidt se chystá do Severní Koreje

7. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Michael Kan - IDGNS
Plánovaný výlet Erika Schmidta do Severní Koreje toho akcionářům Googlu asi mnoho nepřinese. Pro nejuzavřenější zemi světa, kde má k internetu přístup pouze několik tisíc lidí, by však návštěva Schmidta mohla znamenat hodně.

Po dobu uplynulých několika desítek let se exprezidenti a diplomaté vlivných světových zemí marně snažili o otevření totalitního režimu Severní Koreje. Zlom by mohl nastat tento měsíc během návštěvy země, při které se k Eriku Schmidtovi připojí guvernér státu Nové Mexiko Bill Richardson. Podle Richardsona má jít o „soukromou humanitární návštěvu“ zadrženého amerického občana a přítomnost Schmidta na této cestě nemá co do činění s Googlem.

„Pozval jsem Erika jako soukromou osobu,“ řekl Richardson. „Nejde tady o Google.“ Od té doby, co opustil v roce 2011 post generálního ředitele Googlu, slouží Schmidt jako nejviditelnější tvář tohoto internetového gigantu a jeho přítomnost v Severní Koreji tak něco znamená. „Nevím, jestli je to dobrá příležitost pro Google. Je to však zcela jistě dobrá příležitost pro vedení Severní Koreje vyslat do světa signál, že to s posunem kupředu myslí vážně,“ řekl Victor Cha, bývalý poradce pro Asii Bushovy administrativy. Cha se spolu s Richardsonem účastnil i návštěvy Severní Koreje v roce 2007. Podle jeho informací má v zemi k internetu přístup asi 4000 lidí z celkového počtu 25 milionů obyvatel a i tak je přístup k síti striktně kontrolován. Je také těžké si představit, že by 29letý Kim Čong-un, jenž se vzdělával na západě, mohl odolávat technice ovlivňující život lidí po celém světě. „Určitě ho to zajímá,“ říká Cha. Avšak riziko je příliš velké. „Jakmile otevře přístup k technologiím, může se s diktaturou rozloučit.“

Cha věří, že přístup k informacím by Severní Koreu posunul dopředu mnohem více, než jakákoli diplomacie. Otázkou však je, zda by v tom Google mohl hrát nějakou roli v zemi, kde většina populace hladoví a počítač doma má málokdo. „Google je závislý na tom, že vydělává peníze na lidech, kteří je mají, a Severokorejci jich moc nemají,“ říká Danny Sullivan z Serach Engine Land. Na druhou stranu, pokud by byla plánovaná cesta alespoň v nějakém ohledu úspěšná, mohl by se Schmidt velmi rychle stát významnou postavou v oblasti mezinárodní diplomacie. A to by se nakonec mohlo hodit i Googlu při jeho jednání s evropskými regulátory. „Schmidt odvádí skvělou práci v oblasti mezivládních vztahů - a podívejte se, před nedávnem se Google například vyhnul velké pokutě od americké Federální obchodní komise,“ okomentoval cestu Schmidta do Severní Koreje Jeffrey Pfeffer ze Standfordu.

Byl pro vás článek přínosný?