Hlavní navigace

Etiketa používání mobilních zařízení na veřejnosti - 1. díl

6. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © Aaron Amat - Fotolia.com
Technologie rozhodně nejsou zodpovědné za úpadek zdvořilosti a dobrých mravů, ale rozhodně jim neprospívají.

Když už nic jiného, je díky nim jednodušší znemožnit se na veřejnosti. Je třeba mít se na pozoru a i při používání technologií se chovat tak, aby to ostatní neotravovalo. Sestavili jsme seznam opravdu protivných zlozvyků, kterých byste se opravdu měli zbavit (máte-li je).

Jste-li zaneprázdněni, zastavte se...

Etiketa

Běžte na procházku v centru kteréhokoliv velkého města a uvidíte spoustu lidí, kteří mají ohnuté hlavy a hledí do svých telefonů. V horším případě uvidíte i takové, kteří jsou zaneprázdněni svými tablety. Je zázrak, že neslyšíme o více případech nevnímajících chodců, narážejících do sebe na chodníku, případně kráčejících přímo pod auto.

Z důvodu vlastní bezpečnosti proto buď zastavte a dokončete, co právě na telefonu děláte, nebo své mobilní zařízení vložte do kapsy a podívejte se na něj později. Může to počkat.

...ale raději běžte z cesty

Etiketa

Pokud tento článek čtete za pochodu na svém smartphonu a zastavili jste se, abyste jej dočetli, namísto toho, abyste zároveň pokračovali v cestě, děkujeme. Ale prosíme, nestůjte uprostřed přeplněného chodníku. Raději si stoupněte na kraj.

Váš hudební vkus nesdílí všichni

Etiketa

Možná razíte názor, že Miley Cyrus je skvělá umělkyně, nicméně o tom příliš mnoho lidí nepřesvědčíte, pokud budete v tramvaji sledovat její videa na YouTube a hudbu si pouštět z miniaturních reproduktorů na telefonu typu „znouzectnost“. Pokud máte výše uvedené ve zvyku, máme pro vás jeden tip: kupte si sluchátka (pokud je již vlastníte, nezapomeňte je doma) a používejte je, čímž svým spolucestujícím jistě zlepšíte náladu.

To samé platí pro hlasitý hovor

Etiketa

Vžijte se do situace lidí okolo sebe, a co nemáte rádi, nedělejte druhým. To, že někdo musí poslouchat jednu stranu hlasitého a vášnivého telefonního hovoru, je už samo o sobě dost špatné. Nucené poslouchání obou stran je ještě horší. Proto na veřejnosti vypněte hlasitý odposlech svého protějšku a ušetřete ostatní neutěšených detailů své manželské hádky.

Tablety na veřejnosti dolů!

Etiketa

Pořizování fotografií pomocí tabletů se sice (bohužel) pomalu, ale jistě stává společensky akceptovatelným jednáním, nicméně jen máloco je tak otravné jako turista fotografující si památku desetipalcovým „pádlem“, blokující tak výhled všem ostatním. Pokud je to možné, používejte prosím k focení trochu menší zařízení.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?