Hlavní navigace

Etiketa používání mobilních zařízení na veřejnosti - 2. díl

9. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © moggara12 - Fotolia.com
Technologie rozhodně nejsou zodpovědné za úpadek zdvořilosti a dobrých mravů, ale rozhodně jim neprospívají.

Když už nic jiného, je díky nim jednodušší znemožnit se na veřejnosti. Je třeba mít se na pozoru a i při používání technologií se chovat tak, aby to ostatní neotravovalo. Sestavili jsme seznam opravdu protivných zlozvyků, kterých byste se opravdu měli zbavit (máte-li je).

Předchozí díl

Nikdo nemá rád slídily

Etiketa

Tajné pořizování snímků lidí a jejich umísťování na sociální sítě. Tohle nikdy nedělejte. Jestliže vás láká focení cizích lidí, abyste si z nich následně mohli dělat legraci, zkuste tomuto nutkání odolat. „Tyhle věci dělá přece každý.“ Ano, ale není to pěkné.

Užijte si film. Opravdu.

Etiketa

Proč utrácet peníze za kino nebo divadlo, když budete polovinu doby zde strávené zírat do svého telefonu? Navíc je třeba si uvědomit, že používáte-li telefon při sezení v hledišti v kině, na symfonickém orchestru nebo při muzikálu, ruší to lidi okolo vás. Přehoďte telefon do režimu „letadlo“ a vložte jej pěkně do kapsy. Je poněkud trapné, když je největší potlesk večera věnován vašemu vyvedení ze sálu.

Věnujte pozornost pokladní(mu)

Etiketa

Jste na řadě u pokladny? Pokud ano, zastavte všechny činnosti na svém zařízení a hovořte s prodavačem jako člověk s člověkem. Ve svých záležitostech pokračujte, jakmile dokončíte svou osobní transakci.

Mějte připravenou svou virtuální kartu

Etiketa

Není to sice zatím příliš běžné, ale možná pro asistenci při placení používáte aplikaci ve smartphonu (v USA na takovém principu funguje například dárková karta v Passbooku v síti kaváren Starbucks). V takovém případě mějte svůj telefon připraven a danou aplikaci otevřenou ještě předtím, než dojdete k pokladně. Nenechejte ostatní čekat na to, než vytáhnete telefon, odblokujete jej, naleznete aplikaci, otevřete ji a najdete kýženou stránku s kartou a podobně. To se prostě nehodí.

Oceňte dobrou službu

Etiketa

Maloobchodníci mají těžký chléb, a jistě všichni víme, že samotní prodavači na tom finančně nijak extra nejsou. Nezneužívejte proto znalostí zkušených prodejců tím, že před jejich očima vytáhnete telefon, nalistujete srovnávač cen a koupíte si nabízenou věc online jen proto, že je tam o pár (desítek) korun levnější. Není to příliš etické, ani když to neděláte přímo před daným člověkem. Oceňte dobrou službu a těch pár peněz navíc si připlaťte.

Příliš se neuvelebujte

Etiketa

soutez_casestudy

Nechatujte na Skypu, nepřehrávajete svou hudbu a už vůbec se nekoukejte na drastická videa či filmy pro dospělé, sedíte-li u svého notebooku v kavárně. Není to váš obývák ani kancelář, i když tam možná trávíte dost času „prací“.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?