Hlavní navigace

EU chce zakročit proti herním loot boxům

23. 1. 2023

Sdílet

 Autor: © Paolese - Fotolia.com
Nová doporučení mířící k Evropské komisi by mohla omezit používání herních loot boxů a regulovat videohry pro nezletilé.

Už vás někdy napadlo, kdy se áčkové videohry proměnily v kasina? Pokud ano, nejste sami. Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby se zabývala otázkami, týkajícími se herního průmyslu a hráčů obecně. Patří mezi ně zejména vykořisťovatelské loot boxy, online hazardní hry, předplatné a různé ochrany (nebo jejich nedostatek) pro nezletilé hráče.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Ty by mohly být do budoucna přísněji regulovány. Zvláštní pozornost je přitom věnována právě loot boxům, předplatnému nebo automatické obnovování smluv, zejména ve vztahu k nezletilým uživatelům. Doporučení také otevírá možnost zakotvit samoregulační ratingový systém PEGI přímo v evropském právu. Nové značení pro hodnocení PEGI by mohlo zahrnovat nákupy ve hře a reklamní upozornění.

Doporučení jsou spíše obecnější, nicméně Komise má rovněž za úkol shromáždit údaje o průměrných časech, které hráči hraním tráví, penězích, které ve hrách utrácejí, jejich sociálně-psychologických účincích a možnostech regulace online her zaměřených na děti.

Smutná zpráva: Česku pořád vládne obligátní heslo Přečtěte si také:

Smutná zpráva: Česku pořád vládne obligátní heslo

Autoři zprávy sice zatím nepředkládají žádná doporučení pro konkrétní legislativu nad rámec systému PEGI, ale výzkum, k němuž vyzývají, by mohl vést právě k tomu. 

příloha_ovladnete_sva_data

Výhrady zaznívající z herního průmyslu jsou znamením, že vydavatelé a vývojáři zprávu berou vážně a že jim jsou možnosti omezení jejich strategií zpeněžování a vůbec her určených dětem proti srsti. Jakékoliv rozsáhlé unijní zákony by totiž nejspíš způsobily změny na celosvětovém herním trhu.

Konkrétně téma loot boxů už však není zcela aktuální a potvrzuje se, že zákony se přizpůsobují pomaleji než technologie, které regulují. Vývojáři z velké části přešli na systémy battle pass (monetizační víceúrovňový systém odměňující hráče za hraní a plnění konkrétních výzev), a země jako Belgie nebo Nizozemsko už k regulaci hazardnějších prvků typu loot box už dříve přikročily.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?