Hlavní navigace

EU i USA schválily Googlu akvizici Motoroly

14. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Motorola
Evropští komisaři souhlasí s tím, aby Google převzal společnost Motorola Mobility. Evropská komise ale upozorňuje, že nebude tolerovat zneužívání patentů. Vzápětí toto spojení schválily i USA.

Proti tomuto spojení se zvedla silná vlna protestů od zastánců softwaru open source a práv zákazníků, Evropská komise ale včera prohlásila, že akvizice může pokračovat bez jakýchkoli podmínek ze strany EU.

Google koupí mobilní divize Motoroly získá zhruba 17 tisíc patentů týkajících se smartphonů, včetně mnoha zcela zásadních. Komise toto spojení schválila po důkladném přezkoumání jeho důsledků. Dospěla totiž k závěru, že nedojde k žádné zásadní změně na trhu z pohledu operačních systémů a patentů souvisejících s chytrými telefony.

Mezi základní patenty patří ty, které jsou bezpodmínečně nutné pro správnou funkci smartphonů s ohledem na platné průmyslové standardy. Patří sem například technologie 3G nebo GSM. Protože jsou důležité pro všechny hráče na trhu, standardizační organizace od držitelů patentů vyžadují, aby nabízeli licence všem konkurenčním subjektům, které o ně projeví zájem, a to za spravedlivých, rozumných a nediskriminujících podmínek.

Komisař pro konkurenceschopnost Joaquín Almunia při vyhlášení výsledku šetření komise zdůraznil, že komise „bude dále bedlivě sledovat chování všech hráčů na trhu v tomto sektoru, zejména čím dál strategičtější využívání patentů.“ Prohlásil také, že je k prosazení těchto pravidel připraven použít všech dostupných prostředků včetně pokuty až do výše 10 % celosvětového ročního obratu společnosti, která by pravidla rozumného chování porušila. Komise například řeší spory o zneužívání patentů mezi společnostmi Samsung a Apple.

„Proces standardizace musí být spravedlivý a transparentní tak, aby se jedna zavedená firma nesnažila prosadit své vlastní technologie. To ale nestačí. Musíme také zaručit, aby společnosti, které drží patenty k těmto průmyslovým standardům, tento nehmotný majetek nabídly všem ostatním, a to za spravedlivých, rozumných a nediskriminujících podmínek,“ prohlásil Almunia.

Tato zpráva přichází do již tak rozbouřených vod patentových sporů, ve kterých se vzájemně napadají Apple, Microsoft, Google a Samsung ve snaze získat co největší podíl na rychle rostoucím trhu chytrých telefonů a tabletů.

Protože EK mimo jiné úzce spolupracovala s americkým ministerstvem spravedlnosti, to v podstatě jen čekalo na vyjádření Evropské komise a spojení Googlu s Motorolou schválilo o několik hodin později.

Byl pro vás článek přínosný?