Hlavní navigace

Externí 500GB úložiště

1. 12. 2008

Sdílet

Není to tak dlouho, co jsme vám představili externí pevný box vyrobený společností Verbatim. Nyní na trh přicház


Není to tak dlouho, co jsme vám představili externí pevný box vyrobený společností Verbatim. Nyní na trh přichází jeho inovovaná verze, disponující navíc rychlým rozhraním eSATA.
S popisem však začněme od začátku – Verbatim External Hard Drive eSATA & USB 2.0 Combo je externí přenosný pevný disk s kapacitou 500 GB. Instalovaný pevný disk je uložen v boxu o rozměrech 202 × 114 × 40?mm o hmotnosti necelého jednoho kilogramu a k jeho provozu je potřeba externí napájecí zdroj, který je součástí balení. Externí pevný disk disponuje jak klasickým USB 2.0 rozhraním, tak i moderním eSATA. Pokud byl při testech disk připojen přes standardní rozhraní USB, dosahoval reálné přenosové rychlosti okolo 25 MB/s při čtení a 21 MB/s při zápisu, přičemž přístupová doba k datům činila 15,3 ms. Tyto hodnoty jsou u externích zařízení vcelku běžné a nijak překvapující. Bohatě stačí na zálohu dat jednou za čas, nebo na přenos několika filmů/seriálů z počítače na počítač, pro přenos velkého objemu dat je však tato rychlost nedostačující. A právě v tento okamžik se dostává do hry největší přednost tohoto externího řešení – druhý konektor pro připojení externího disku k počítači, eSATA. Toto moderní rozhraní dokáže přenášet data teoretickou maximální rychlostí 3 Gb/s a plně tak pokryje maximální možnosti přenosu dat instalovaného pevného disku. Po připojení k počítači přes rozhraní eSATA se zvýšila přenosová rychlost disku na velmi zajímavých 56 MB/s při čtení a 49 MB/s při zápisu, což odpovídá maximálním možnostem osazeného pevného disku. Při této přenosové rychlosti již není problém přenášet celé desítky GB dat. Během testů se choval externí disk naprosto spolehlivě, jeho provoz byl relativně tichý a bez větších vibrací. Zajímavým doplňkem je přiložený software Nero BackItUp 2 Essentials, s jehož pomocí dokáže uživatel efektivně zálohovat a synchronizovat své dokumenty s několika počítači. Jedná se sice o starší verzi programu (aktuálně je k dispozici verze 4), nicméně je dodávána k externímu disku Verbatim zcela zdarma a pro základní zálohování stačí bohatě.Hard Drive eSATA & USB 2.0 Combo je povedeným produktem, který za rozumnou cenu nabízí uživateli nejen dostatečnou kapacitu disku na zálohování a přenos dat, ale i vynikající konektivitu ve formě eSATA a USB 2.0 a v neposlední řadě také software pro snadné zálohy. Jedinou výtku bychom měli k celkové kapacitě, která by se pro naše účely hodila spíše dvojnásobná. Takový model lze samozřejmě také pořídit, nicméně jeho cena je značně vyšší než u 500GB modelu.

Store 'n' Go USB Business Secure 4GB



Pro ty uživatele, kteří nepotřebují vysokou kapacitu pro přenos dat a preferují především přenosnost, nabízí společnost Verbatim také řešení. Může jím být flash disk Store 'n' Go USB Business Secure v námi testované variantě 4 GB. Jak již název naznačuje, nejedná se o obyčejný flash disk, ale o model se zabezpečením dat proti jejich poškození a odcizení. Ochrana spočívá ve 256bitovém šifrování dat, ochraně dat pomocí hesla a v neposlední řadě nabízí flash disk funkci, která po několikerém špatném zadání hesla automaticky smaže obsah celé flash paměti a obsažená data tak znehodnotí. Fyzickou ochranu flash disku poskytuje unikátní systém nevyžadující krytku USB konektoru, neboť ten se jednoduchým tahem v případě potřeby vysune a zasune do těla flash disku.
Přenosová rychlost této paměti dosahovala v testech hranice 11 MB/s při čtení a necelých 8 MB/s při zápisu, což odpovídá specifikacím výrobce. Dokážeme si představit rychlejší zápis i čtení, nicméně s ohledem na funkce zabezpečení jsou tyto rychlosti dostatečné.Store 'n' Go USB Business Secure 4GB se od konkurence liší právě ve svých bezpečnostních funkcích, které mohou být využity především ve firemním sektoru – ale nejen tam. Hlavní nevýhodou je velmi vysoká pořizovací cena, která je více než pětinásobná oproti běžně dostupným flash pamětem se stejnou kapacitou.

Byl pro vás článek přínosný?