Hlavní navigace

Facebook opravil chybu, která nechtěně omezila „stalking“ cizích lidí

17. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Chyba, vlivem které Facebook automaticky rozesílal žádosti o přátelství, byla opravena.

Minulý pátek objevili uživatelé Facebooku chybu, která jim zničila iluze o soukromí – platforma automaticky rozesílala žádosti o přátelství na každý profil navštívený skrze mobilní aplikaci. A tak ti, kteří mají v oblibě tajně si prohlížet profily druhých (o čemž Facebook běžně neinformuje), byli náhle (a v některých případech až skandálně) odhaleni.

Jakým způsobem řešíte nebo chcete řešit implementaci umělé inteligence ve vaší firmě?

Jak informoval server The Daily Beast, chyba se projevila vždy, když jste si prohlíželi profil někoho, s kým jste ještě nebyli v přátelích. Uživatelé se o svůj objev podělili na sociálních sítích, přičemž někteří jedinci chybu testovali (a nahrávali) zcela záměrně. 

A ač chyba dočasně omezila stalking na Facebooku, mluvčí společnosti Meta (mateřské společnosti Facebooku) se ve svém prohlášení pro The Daily Beast za problém omluvil a potvrdil, že byl opraven. Uživatelé v následných příspěvcích na sociálních sítích potvrdili, že nechtěné žádosti o přátelství od té doby zmizely.

Daniel Petrásek (Thein Digital): S přípravou udržitelného podnikání pomůžou i moderní technologie Přečtěte si také:

Daniel Petrásek (Thein Digital): S přípravou udržitelného podnikání pomůžou i moderní technologie

Pokud se obáváte, že u vás stále přetrvávají odeslané žádosti o přátelství, můžete si zkontrolovat nevyřízené žádosti na adrese https://www.facebook.com/friends. V levém navigačním panelu vyberte možnost Přátelé – Žádosti o přátelství a poté kliknutím na možnost Zobrazit odeslané žádosti zobrazte své nezodpovězené žádosti o přátelství. Žádosti, které jste nechtěli (nebo si na ně nevzpomínáte) odeslat, můžete smazat kliknutím na tlačítko Zrušit žádost vedle jména osoby.

soutez_casestudy

U všech nalezených žádostí, na jejichž odeslání si nevzpomínáte (a už vůbec ne na návštěvu profilu dané osoby), je možné, že byly omylem odeslány prostřednictvím modulu Lidé, které možná znáte na Facebooku. Ten se pravidelně objevuje ve vašem kanálu, když jím procházíte, a někdy si nemusíte být vědomi, kdy jste klikli na jedno z jeho tlačítek Přidat přítele.

Na počítači můžete tuto funkci skrýt instalací rozšíření Social Fixer, které je k dispozici pro prohlížeče Chrome, Firefox, Edge, Safari a Opera a které umožňuje upravit rozhraní Facebooku. Jakmile je aktivní, otevřete jeho nastavení a aktivujte filtr Skrýt lidi, které možná znáte. Hned se vám bude dýchat o něco lépe.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?