Hlavní navigace

Facebook smaže data o rozeznaných tvářích uživatelů z EU

22. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Jürgen Fälchle - Fotolia.com
Společnost odstraní veškerá data o rozeznaných tvářích, která má uložena o uživatelích z Evropské unie. Přesáhne tak rámec doporučení irského úřadu na ochranu osobních dat.

Podle vyjádření irského komisaře pro ochranu dat přistoupil Facebook na většinu doporučení, která mu úřad navrhl v loňském roce. Tyto informace byly zveřejněny ve zprávě z nového auditu, která porovnává změny v zásadách společnosti Facebook od prvního auditu v prosinci loňského roku.

Tím, že Facebook zcela odstraní funkci rozeznání tváří, která navrhuje označení uživatelů rozpoznaných na vkládaných fotografiích, zajde ještě dál, než mu doporučoval irský komisař. Ten totiž navrhl, aby Facebook v tomto ohledu splnil požadavky zákonů na ochranu osobních údajů v jednotlivých členských zemích. Tato funkce je standardně vypnutá pro všechno nově se registrující uživatele z EU a šablony stávajících uživatelů budou podle zástupce irského komisaře Garyho Davise odstraněny 15. října.

Davis ve zprávě informuje o tom, že Facebook nyní přistupuje k uživatelům otevřeněji, nabízí jim více možností pro odstranění dat a rychlejší vymazání historie odstraněných dat. Uživatelé také mají pod Davise jednoduchý přístup ke svých osobním údajům a Facebook tak splňuje přísná kritéria irských zákonů.

V některých oblastech sice ještě Facebook požadavky nesplňuje, vše ale hodlá napravit do čtyř týdnů. Je třeba ještě zlepšit informovanost uživatelů, odstraňování údajů uložených třetími stranami a kompletní vymazání údajů ze všech záloh. Davis podotkl, že je třeba činnost Facebooku dále sledovat, protože kromě dokončení slíbených změn současně přidává do služby nové funkce, které by vždy měly splňovat platné evropské zákony. Monitoring ovšem nebude tak důkladný jako doposud. „Bude záviset na tom, s jakou rychlostí bude Facebook přidávat nové funkce,“ vysvětlil Davis.

Pokud by Facebook nesplnil požadavky do slíbených čtyř týdnů, mohla by mu podle Davise hrozit pokuta až 100 tisíc euro. Zástupce komisaře nicméně s touto alternativou příliš nepočítá. „Jsme přesvědčeni o tom, že Facebook všechny podmínky splní,“ dodal.

Byl pro vás článek přínosný?